izazovna vremena

NATO pojačao angažman u BiH nakon ruske agresije na Ukrajinu

26.04.2024 u 13:11

Bionic
Reading

Budućnost zapadnog Balkana je u NATO savezu koji je nakon ruske agresije na Ukrajinu pojačao svoje angažiranje u Bosni i Hercegovini, navedeno je na prvom Sigurnosnom forumu koji se održava u Mostaru i poručeno kako su institucije te zemlje sposobne spriječiti sigurnosnu eskalaciju

Zagreb Security Forum i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara organizirali su prvi „Mostar Security Forum“ na kojemu je sudjelovala i američka brigadna generalica Pamela McGaha, koja je na čelu NATO-va stožera u Sarajevu.

Pozdravila je održavanje prvog mostarskog sigurnosnog foruma navodeći kako su ti događaji ključni 'kako bi se pomoglo izgraditi daleko otpornija društva'. Upozorila je na iskušenja s kojima je i Bosna i Hercegovina suočena zbog ruske agresije na Ukrajinu.

"Bosna i Hercegovina nije imuna na izazove poput cyber napada, dezinformacija, ekonomskog pritisaka. Zato napose nakon brutalne invazije Rusije na Ukrajinu NATO i njegovi saveznici pojačavaju potporu Bosni i Hercegovini", rekla je brigadna generalica američke vojske.

Voditelj Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap, koji je i prvi čovjek Zagreb sigurnosnog foruma, ocijenio je iznimno važnim da Bosna i Hercegovina nastavi napredovati prema NATO savezu smatrajući da bi to bio ključni doprinos njezinoj stabilnosti, sigurnosti i miru. 

"Bosna i Hercegovina treba raditi da se integrira u NATO savez. Ja se nadam da će se BiH uskoro osvijestiti u dogledno vrijeme kako sigurnost i stabilnost nemaju cijene", istaknuo je.

Čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović ja na upit medija odbacio mogućnost izbijanja sukoba i novoga rata u Bosni i Hercegovini.  "Siguran sam da smo u stanju pratiti proces da kroz institucije čuvamo Bosnu i Hercegovinu od takvih utjecaja", rekao je Čović.