RUSKI RAMBO

Novi zapovjednik ruskih snaga u Siriji veteran je kavkaskih ratova

22.07.2016 u 13:30

Bionic
Reading

Ruskim snagama u Siriji odsad će rukovoditi prvi zamjenik zapovjednika Južnog vojnog okruga, general pukovnik Aleksandar Žuravljov, časnik s iskustvima iz ratova na Kavkazu, kojem je ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio najviše počasno zvanje Heroj Rusije, a ono se dodjeljuje za izuzetne zasluge i podvige

Kako piše agencija Interfax, general pukovnik Žuravljov imenovan je za zapovjednika ruskih Oružanih snaga u Siriji nakon što je njegov prethodnik Aleksandar Dvornikov postavljen za zapovjednika Južnog vojnog okruga.

Žuravljov je od rujna 2015. godine bio načelnik stožera sirijske grupe ruske vojske, a nakon prekomande general pukovnika Dvornikova početkom srpnja obavljao je dužnost zapovjednika.

Novi zapovjednik ruskih ekspedicijskih snaga u Siriji rođen je 1965. godine. Od sredine 1990-ih godina služio je na ruskom Dalekom istoku te je prošao put od načelnika stožera tenkovskog puka do zapovjednika motorizirane divizije.

U razdoblju od 2008. do 2010. godine bio je načelnik stožera 58. armije sa središtem u Vladikavkazu, a ta je postrojba bila glavnina ruskih snaga u borbama u Sjevernoj Osetiji. Dijelovi te armije sudjelovali su i u ratu u Ukrajini 2014. godine.

Nakon ratnih iskustava na Kavkazu Žuravljov je imenovan zapovjednikom elitne 2. gardijske armije sa središtem u Samari na jugu Rusije. Prošle godine je postao prvi zamjenik zapovjednika Središnjeg vojnog okruga, nakon čega je prekomandiran u Južni vojni okrug

Zbog svojih ratnih zasluga ruski predsjednik Putin Žuravljovu je dodijelio počasno zvanje Heroj Rusije, što se dodjeljuje za izuzetne zasluge i podvige.