U SIRIJI

Poginulo 20 džihadista u pokušaju zauzimanja zračne baze

22.12.2014 u 08:30

Bionic
Reading

Barem je 20 pripadnika džihadističke skupine Islamske države (IS) poginulo dok su drugi put u mjesec dana pokušavali zauzeti vojnu zračnu bazu na istoku Sirije, objavio je u nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

'IS je od subote navečer pokušavao zauzeti zračnu bazu. U napadu su poginuli 20 džihadista i dvojica sirijskih vojnika', javio je SOHR.

Devetnaestorica džihadista su bili Sirijci, a jedan je bio Marokanac. Ubijeni su u borbi u razmjeni topničke vatre.

'Džihadisti koji su pobjegli zaplijenili su i odnijeli više protuzračnih raketa', dodao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman

Ovaj napad je bio drugi pokušaj džihadista u zadnjih mjesec dana da zauzmu zračnu vojnu bazu u Deir Ezzoru, jedno od zadnjih uporišta režima Bašara al Asada u toj pokrajini na istoku.

Deir Ezzor je na granici s Irakom gdje IS kontrolira velik dio teritorija.

IS se uključio u sirijski sukob u proljeće 2013. i nakon toga je proglasio 'kalifat' koji obuhvaća Siriju i Irak, gdje je zaveo strahovladu.

Egipatska policija ubila petoricu džihadista

Petorica pripadnika glavne egipatske džihadističke skupine Ansar Beit al Maqdess koja je sklopila savez s organizacijom Islamskom državom (IS) poginula su u nedjelju u sukobu s policijom, priopćilo je egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Petorica džihadista, od kojih su trojica identificirana, 'zapucala su na sigurnosne snage koje su u nedjelju u zoru upale na farmu na kojoj su se skrivali u Charquiji', sjeveroistočno od Kaira, poručuje ministarstvo u priopćenju.

'U pucnjavi koja je zatim uslijedila, poginula su petorica pripadnika terorističke ćelije a jedan policajac je ranjen', dodaje se u tekstu.

Ministarstvo je reklo da su sigurnosne snage izvršile raciju pošto su dobile informaciju da se pripadnici skupine 'Ansar Beit al Maqdess skrivaju na farmi u Charquiji, gdje su pripremali autobombe i eksplozivne naprave' kako bi ih upotrijebili u napadima.

'Policija je daljinski aktivirala jednu autobombu koju je pronašla' na toj farmi, dodaje ministarstvo unutarnjih poslova koje je, kako se navodi u priopćenju, zaplijenilo eksplozivne pojaseve, oružje i streljivo.

Po tom priopćenju, trojica poginulih džihadista su Abdel Fattah Ayed Marzouk Salmane, Hamdine Salmane Saad i Moaz Ibrahim Abdel Rahmane. Potonji je 'sin čelnika Ansar Beit al Maqdessa, Ibrahima Abdel Rahmanea koji je trenutačno u zatvoru'.

Ansar Beit al Maqdess je u studenome preuzeo odgovornost za bombaški napad u kojemu je koncem listopada na Sinaju ubijeno 30 vojnika, što je najkrvaviji napad na vojsku nakon smjene predsjednika Muhameda Mursija u srpnju 2013.