OBAMA AMERIČKIM VOJNICIMA

'Neću vas slati u još jedan rat u Iraku!'

17.09.2014 u 20:41

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je odlučno opetovao da američki vojnici u Iraku neće sudjelovati u kopnenom ratu protiv džihadista Islamske države (ISIL)

'Američke snage koje su bile raspoređene u Iraku nemaju i neće imati borbenu zadaću', poručio je Obama iz vojnog zapovjedništva za Bliski istok i za srednju Aziju (Centcom) u Tampi, na Floridi.

'Neću vas poslati u još jedan kopneni rat u Iraku', istaknuo je, dan nakon izjava generala Martina Dempseyja, načelnika združenog stožera američke vojske, koji je predložio da se u borbu pošalju vojni instruktori.

'Upotrijebit ćemo našu zračnu moć. Uvježbat ćemo i opremiti naše partnere', kazao je Obama nakon susreta s generalom Lloydom Austinom, zapovjednikom Centcoma.

'Predvodit ćemo veliku koaliciju zemalja koje imaju interes u toj borbi jer nije samo riječ o napadu Amerike na IS. Riječ je o svijetu koji ne želi okrutnost ISIL-a'.

Po riječima američkog predsjednika, Sjedinjene Države ne mogu 'same' sudjelovati u toj borbi. 'Poučeni iskustvom znamo da se problemi vraćaju kada radimo sami i kada nisu uključeni narodi u tim zemljama. Zato moramo drukčije postupiti', poručio je Obama.

Sjedinjene Države će u borbi protiv Islamske države koordinirati koaliciju za koju je rekao da broji više od 40 zemalja.

Više od 1600 američkih savjetnika poslano je u pomoć iračkim snagama ali Obama ne želi da se oni upetljaju u kopnene borbe kako bi izbjegao ponavljanje Iračkog rata koji je započeo njegov prethodnik republikanaca George W. Bush.