DILEMA U BEOGRADU

Je li srpski patrijarh cenzuriran u Zagrebu?

10.01.2014 u 15:59

Bionic
Reading

Srpski mediji se pitaju je li božićna poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja cenzurirana u Zagrebu. SPC nakon četiri dana još uvijek ne daje precizan odgovor. Neslužbeno, piše B92, navode da, ako je informacija točna, onda je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan 'najvjerojatnije procijenio da je poslanica u nekim dijelovima 'prejaka', pa bi kao takva mogla izazvati određene reakcije'

Također, kažu iz SPC-a, ako je mitropolit odlučio ne čitati sve, takvu odluku je donio samoinicijativno, s obzirom na to da je čitanje patrijarhove poruke u cijelosti obaveza. I to doslovce i u cjelini, sve s popisom imena svih kanonskih arhijereja na kraju poruke.

Inače, autor poslanice koju patrijarh SPC-a upućuje vjernicima o velikim praznicima nije samo jedna osoba. Obično se, kažu u Crkvi, ona u formi prijedloga, koji se ponekad korigira, dostavlja patrijarhu i on konačno odlučuje u kojem će obliku ona biti objavljena.

U poslanici, upućenoj svim pravoslavnim vjernicima i sunarodnjacima u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji, navodi se da se progon ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj.

'Čitav slobodoljubivi i pravdoljubivi svijet stoji nijem i zapanjen pred činjenicom da se brutalno progoni jedno pismo, u ovom slučaju ćirilica, pismo svete braće Ćirila i Metoda. Posebno smo zabrinuti pred činjenicom da se pitanje ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i njihovo odvraćanje od povratka na ognjišta', naglasio je, između ostalog, poglavar SPC-a.

Prema navodima HINA-e, taj dio poslanice nije pročitan tijekom božićne liturgije u Crkvi preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, kojoj su prisustvovali i premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko. Mitropolit Jovan ne želi govoriti o tome za medije.

On je u telefonskom razgovoru za Tanjug prvo rekao da se u crkvi zvuk ne čuje ravnomjerno, a da je on bio na strani na kojoj nije bilo moguće čuti što je đakon, koji je za to bio zadužen, pročitao iz poslanice, prenosi B92. Na opasku da đakon sigurno nije mogao sam odlučiti hoće li i koje dijelove izostaviti iz poslanice patrijarha Irineja, mitropolit je rekao da o tome ne želi razgovarati s novinarima.