SLAVNI SVE NAJBOLJE O HEROJU

Južnoafrikanci bdiju pred Mandelinom kućom

06.12.2013 u 07:26

Bionic
Reading

Smrću vođe borbe protiv aparthejda Nelsona Mandele Južnoafrička Republika izgubila je diva, čovjeka koji je Južnoafrikance naučio živjeti zajedno, ističe se u reakcijama koje pristižu dok se stanovnici Johannesburga okupljaju na bdijenju ispred Mandeline kuće.

‘Južnoafrička Republika i svijet izgubili su diva i utjelovljenje poniznosti, jednakosti, pravde i mira’, priopćila je vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres, prenose agencije.

‘Njegov nam život daje hrabrost da grabimo naprijed u razvoju i iskorjenjivanju gladi i siromaštva’, priopćio je Afrički nacionalni kongres.

‘Tijekom 24 godine Madiba nas je naučio živjeti zajedno i vjerovati u same sebe i u svakoga. Bio je ujedinitelj od samoga trenutka kad je izišao iz zatvora’, rekao je nadbiskup Desmond Tutu, drugi vođa borbe protiv aparthejda.
Mandela je, istaknuo je Tutu, ‘nadrastao rasu i društvenu klasu svojim osobnim djelovanjem, toplinom i željom da služa i dijeli s drugima, a u Africi i Afrikancima obnovio je vjeru u druge’.

Posljednji bijeli južnoafrički predsjednik F.W. de Klerk istaknuo je da je najveći Mandelin uspjeh bilo ‘ujedinjenje Južne Afrike i pomirenje crnaca i bijelaca u vrijeme poslije aparthejda’.

Mandela je, smatra de Klerk, ‘bio veliki ujedinitelj, i poseban čovjek’, a naglašavanje ujedinjenja njegovo je najveće naslijeđe.

De Klerk, koji je Mandelu oslobodio iz zatvora 1990., a onda pregovarao o kraju aparthejda, Mandelu je nazvao humanim čovjekom punim suosjećanja koji je znao razumjeti strahove južnoafričke bijele manjine u tranziciji prema demokraciji. Mandela i de Klerk dobili su 1993. Nobelovu nagradu za postavljanje temelja demokracije i prekid vladavine bijele manjine.

Mandelin nasljednik na predsjedničkoj dužnosti Thabo Mbeki istaknuo je da se Južnoafrikanci, dok tuguju za Mandelom, moraju zapitati što moraju učiniti da bi Južnoafrička Republika bila demokratska i napredna, a ne rasistička i seksistička, da bi bila društvo u kojemu nema gladi, siromaštva i nejednakosti’.

Odmah nakon objave vijesti o Mandelinoj smrti ispred njegove kuće u Johannesburgu okupilo se nekoliko stotina ljudi na spontanom bdijenju, a mnogi i dalje masovno pristižu, izvijestio je AFP.

U atmosferi sličnijoj proslavi, okupljeni, mladi i stari, mahali su zastavama, pjevali državnu himnu i pjesme protiv aparthejda, vičući ‘Živio Mandela’ i noseći svijeće.
Neki od okupljenih stigli su i iz Soweta, gdje je i počela borba protiv aparthejda.

‘Za svijet, on je bio ikona, za nas naš vođa, naš junak’, ističu sudionici bdijenja.

Glumci, glazbenici i sportaši prisjećaju se Mandele

Nelsona Mandele prisjetili su se i brojni glumci, glazbenici i sportaši, među kojima i dvojica glumaca koji su ga utjelovili na filmskom platnu, Morgan Freeman i Idris Elba.

‘Danas je svijet izgubio jednoga od pravih divova 20. stoljeća’, priopćio je Morgan Freeman koji je glumio Mandelu u filmu ‘Invictus’ Clinta Eastwooda iz 2009. godine.

‘Nelson Mandela bio je častan čovjek, neiscrpne snage i odlučnosti, za mnoge svetac, a junak za sve koji vole slobodu i ljudsko dostojanstvo’, dodao je Freeman.
Britanski glumac Idris Elba koji glumi bivšega južnoafričkog predsjednika u filmu ‘Mandela: dug put prema slobodi’ koji se od petka prikazuje u američkim kinima istaknuo je da mu je bila ‘čast glumit Mandelu, čovjeka koji je narugao sudbini, srušio barijere i branio ljudska prava pred očima cijeloga svijeta’.

Oskarovka Charlize Theron, podrijetlom Južnoafrikanka, napisala je na Twitteru: ‘Moje su misli s Mandelinom obitelji. Počivao u miru, Madiba. Nedostajat ćeš nam, ali će tvoj utjecaj na ovaj svijet vječno živjeti.’

Irska rock-zvijezda, pjevač grupe U2 Bono Vox istaknuo je da ‘nam je Mandela pokazao kako voljeti, umjesto da mrzimo, ne zato što se nikad nije predao bijesu ili nasilju, nego zato što je naučio da se ljubavlju može više postići’.

Mandele su se prisjetili i nogometaši koji su u Brazilu uoči izvlačenja skupina za svjetsko prvenstvo 2014., a FIFA je odlučila spustiti zastave na pola koplja i minutom šutnje odati počast Mandeli prije sljedećega kruga međunarodnih utakmica.

Legenda brazilskoga nogometa Pele nazvao je Mandelu svojim junakom i prijateljem, ‘suborcem u borbi za narod i mir’, a na Twitteru su se oglasila još dvojica bivših brazilskih reprezentativaca Romario i Ronaldo, kao i portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo

Počast Mandeli odala je i južnoafrička rugby reprezentacija ističući ‘čudo’ koje je on ostvario u ujedinjenju svoje zemlje.

Mandela će biti pokopan uz sve državničke počasti, a zastave će biti spuštene na pola koplja.

Ikona borbe protiv aparthejda i prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike umro je u 95. godini nakon produžene upale pluća.

Mandela je zbog upale pluća hospitaliziran u lipnju, a od početka rujna njegovali su u njegovu domu u Johannesburgu, nakon što je gotovo tri mjeseca bio u bolnici.