Svijet NOV ODNOS S MUSLIMANIMA

Sveta Stolica i Francuska zadovoljne Obaminim govorom

Svetoj Stolici jako se svidio govor američkog predsjednika Baracka Obame u četvrtak u Kairu koji bi mogao pridonijeti uspostavi 'novih odnosa s muslimanskim svijetom', rekao je predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice Federico Lombardi

'Obamin današnji govor je veoma važan i može pridonijeti uspostavi novih veza između SAD-a i muslimanskog svijeta', rekao je mons. Lombardi. Vatikanski dnevnik 'L'Osservatore Romano' istaknuo je pak u četvrtak da je Barack Hussein Obama 'ne zatvarajući oči pred razlikama i napetostima, ne izbjegavajući presedane i probleme, označio novi početak u vezama SAD-a i muslimanskog svijeta'.

'Prvi crni predsjednik SAD nije ostao na političkim frazama i govorio je o konkretnim zajedničkim probitcima uime ljudske solidarnosti', dodaje 'L'Osservatore'. U govoru koji se očekivao s velikim nestrpljenjem i koji je ocijenjen kao važna faza na početku njegova predsjedničkog mandata, Obama se u četvrtak u Kairu zauzeo za nove odnose između SAD-a i muslimanskog svijeta koji su prekinuti u doba njegova prethodnika Georgea W. Busha.

Zadovoljstvo govorom izrazila je i Francuska.'Taj govor pokazuje da se SAD odlučno okrenuo dijalogu, snošljivosti, međusobnom poštivanju i odbijanju izgleda za izbijanje napetosti između kultura i civilizacija', priopćio je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Eric Chevallier.

'Govor također jasno pokazuje da je SAD okrenut uspostavi mira u Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Bliskom istoku...pravu i pravdi', dodao je Chevallier posebice pozdravivši zatvaranje Guantanamoa. Zaključio je da je Francuska sretna što surađuje sa Sjedinjenim državama.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još