novi zastupnik

Armin Hodžić: Zalagat ću se za probleme nacionalnih manjina

19.04.2024 u 19:22

Bionic
Reading

Novi saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, u petak je najavio da će se zalagati za rješavanje problema s kojima se manjine suočavaju na izborima, a izrazio je i želju da budu most suradnje između RH i BiH

Na izborima je pobijedio dosadašnju zastupnicu Erminu Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u RH) i ušao u Sabor, za što je ocijenio da to većini javnosti nije bilo očekivano.

"Mi zadnja dva puna mandata nismo bili u Hrvatskom saboru i zadnja tri izborna ciklusa smo u principu i izgubili, međutim, drago nam je da smo se nakon devet godina vratili u Sabor i da imamo prigodu da napravimo nešto, ne samo za našu zajednicu, već i za nacionalne zajednice koje sam dužan predstavljati", istaknuo je Hodžić u razgovoru za Hinu.

Hodžić će, uz bošnjačku, u Saboru zastupati i albansku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

Praktički polovica Bošnjaka nema pravo glasa

Jedno od najvažnijih pitanja na koje će se koncentrirati tijekom svog mandata je i pitanje upisa Bošnjaka u popisu birača.

"Dugogodišnji problem je da nam svaki drugi čovjek nije upisan kao Bošnjak u biračkom popisu, već kao Musliman s velikim M. Već dva desetljeća se mučimo s tim problemom, a imali smo i sada na dan izbora situaciju da nam se javilo nekoliko stotina ljudi, koji su pristupili biralištu uvjereni da mogu glasati za predstavnika Bošnjaka, ali nažalost nisu bili upisani i razočarano su se vratili kućama", istaknuo je Hodžić.

Pri tome je naveo kako je to jedan od razloga zašto Bošnjaka nije bilo devet godina u Saboru jer praktički polovica njihovog biračkog tijela nema pravo glasa.

Također je istaknuo unaprjeđenje infrastrukture bošnjačkih organizacija, izgradnju kulturnih i društvenih domova koji će biti njihova mjesta okupljanja, afirmiranja i očuvanja njihova kulturnog i nacionalnog identiteta.

Želim da budemo most suradnje između RH i BiH

"Treće želim da na neki način budemo most suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u onoj mjeri u kojoj mi to možemo iz svoje skromne pozicije i dati doprinos u odnosima dvaju naroda i država", rekao je Hodžić.

Govoreći o suradnji sa zastupnicima drugih nacionalnih manjina, Hodžić je rekao kako im je zajednička svaka inicijativa koja ide u korak očuvanja ljudskih prava i prava nacionalnih manjina. Pri tome je istaknuo jednu od mnogih stvari koju dijele, a to je glasanje na izborima.

"Glasanje je tajno po slovu Ustava. Međutim, pripadnici nacionalnih manjina, kada dolaze na biralište, moraju zatražiti od biračkog odbora manjinsku listu. Tako oni pokazuju za koga nisu sigurno glasali", istaknuo je.

Dodao je da im informacije s terena pokazuju da neki ljudi imaju problem s time da se deklariraju i traže listu za nacionalne manjine.

"U tom kontekstu trebamo svi zajedno sjesti i vidjeti kako taj dio eliminirati. Jako puno je stvari na kojima možemo raditi, i vjerujem da ćemo to u ovom mandatu i napraviti", istaknuo je.

Kad vidimo obrise nove Vlade, podijelit ćemo svoj stav

Upitan jesu li ga zvale stranke koje pregovaraju o formiranju vladajuće većine, Hodžić je odgovorio da razgovaraju na tu temu, ali je jako rano da bilo što konkretno kaže i prognozira.

"Vjerujem da ćemo u danima koji dolaze vrlo brzo moći znati obrise nove parlamentarne većine i Vlade. Kada se to dogodi, bit ćemo spremni podijeliti svoj stav", naveo je.

U Hrvatskom saboru u petak su se sastali članovi Kluba zastupnika nacionalnih manjina, a Hodžić je istaknuo da su razgovarali o mnogim temama, izražavali svoja stajališta, ali se i upoznavali s obzirom na to da je on novi zastupnik.