UBOJICE RASIMA DELALIĆA ĆELE

Opsežna protumafijaška akcija u BiH

13.09.2012 u 14:20

Bionic
Reading

Direktor agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac izjavio je povodom najopsežnije i najsloženije policijske akcije u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, kodnog naziva 'Lutka', a koja je usmjerena na razbijanje organizirane kriminalne skupine, da 'poslije ove akcije više ništa neće biti isto'

Istaknuo je da je ovo najsloženija akcija, te da smo 'napravili ogroman uspjeh koji će biti dobar i za sve građane BiH'. 'Trenutačno se obavljaju terenske akcije u koordinaciji MUP-a Republike Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo. Privodi se i traži 25 osoba. Ovom radnjom stvorena je pretpostavka da će se rasvijetliti sve radnje koje je počinila ova zločinačka organizacija i da će joj doći kraj. Osobe koje su pomagale ovoj zločinačkoj organizaciji neće biti zaboravljene', izjavio je Zubac, javlja izvještač agencije Anadolija.

Zubac je izrazio zahvalnost Tužilaštvu BiH, te policijama Kantona Sarajevo, Republike Srpske, Distrikta Brčko.

Kako javljaju lokalni mediji, akcija je plod višemjesečne istrage o ubojstvu ratnog komandanta iz Sarajeva i poznatog poslijeratnog kriminalca Ramiza Delalića Ćele. Među objektima koji se pretresaju su i oni koji pripadaju Naseru Keljmendiju, osobi koja se dovodi u vezu s kriminalnim krugovima u BiH i Crnoj Gori. Spekulira se da je Keljmendi pobjegao u Crnu Goru, ali još nema potvrde tih saznanja.

Osim Keljmendijevog objekta Casa Grande na Ilidži, pretresen je i stan Bojana Cvijana i ugostiteljski objekt Vila Selin u vlasništvu Benana Dorića. Pretresi se provode na ukupno 34 lokacije.

Američki State Department je u svom specijalnom izvještaju s početka lipnja ove godine objavio da je na crnu listu dodao tri osobe. Među njima je građanin BiH Naser Keljmendi, koji se smatra ključnim čovjekom organizacije protiv koje se vodi istraga.