ODGOVOR KINI

'SAD su bile, jesu i bit će uvijek sila na Pacifiku'

06.09.2012 u 10:28

Bionic
Reading

Sjedinjene Države nisu prijetnja nijednoj zemlji u azijsko-pacifičkoj regiji, poručila je u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton tijekom regionalne turneje koju se doživljava kao odgovor na sve veći utjecaj Pekinga.

Turnejom po šest zemalja u deset dana šalje se 'jasna poruka da su Sjedinjene Države bile, jesu i bit će uvijek sila na Pacifiku', kazala je Clinton tijekom posjeta Istočnom Timoru, maloj zemlji u jugoistočnoj Aziji koja ju je ugostila prvi put.

'Nismo ovdje protiv bilo koje druge zemlje. Smatramo da su Azija i Pacifik dovoljno veliki da mnoge zemlje mogu sudjelovati u aktivnostima u regiji', dodala je, ponovivši sličan govor kao i onaj koji je održala na Cookovom Otočju prvog dana turneje u nedjelju.

Upitana da komentira ponekad napete odnose između SAD-a i Kine, osobito kada je riječ o Siriji, Clinton je istaknula da dvije sile pokušavaju 'postići najveću moguću suglasnost', ne odbijajući 'iskren' dijalog.

Clinton će turneju nastaviti posjetom Bruneju nakon čega će otputovati u Vladivostok, na ruskom dalekom istoku, gdje će sudjelovati na summitu Azije i Pacifika (APEC) 8. i 9. rujna.