krhko zdravlje

Papa Franjo u rujnu na najduljem putovanju u pontifikatu

12.04.2024 u 15:16

Bionic
Reading

Papa Franjo planira se u rujnu otisnuti na svoje najdulje putovanje u pontifikatu, u gotovo dvotjedni posjet azijskim zemljama, što mu je davna želja, objavio je Vatikan u petak

Putovanje Azijom i Oceanijom već je neko vrijeme na Franjinom dnevnom redu, ali sumnjalo se hoće li se 87-godišnji poglavar Katoličke Crkve uspustiti s obzirom na njegovu sve veću krhkost i niz preskakanja obaveza zbog zdravstvenih problema.

Njegovo posljednje međunarodno putovanje bio je dvodnevni boravak u Marseilleu u Francuskoj u rujnu prošle godine. U studenome je odustao od putovanja na klimatsku konferenciju COP28 u Dubaiju zbog upale pluća.

Franjo u rujnu planira u Indoneziju 3. i 6. rujna, u Papuu Novu Gvineju između 6. i 9. rujna, na Istočni Timor od 9. do 11. rujna te u Singapur od 11. do 13. rujna.

Vijetnam, koji su vatikanski dužnosnici spominjali kao još jednu destinaciju tijekom gotovo dvotjednog putovanja Azijom i Oceanijom, nije spomenut u objavi.

Posljednjih mjeseci papa je povremeno patio prehlada, bronhitisa i gripe, a zbog bolesti koljena potrebna su mu invalidska kolica ili štap za kretanje.

Njegov ovogodišnji program predviđa i pohode u Italiji, u Veneciju 28. travnja, Veronu 18. svibnja i u Trst 7. srpnja te posjet Belgiji čiji datumi nisu potvrđeni, ali se očekuju u drugoj polovici rujna.

Argentinski papa, prvi s takozvanog globalnog juga, dopiranje do Azije postavio je kao jedan od prioriteta svog pontifikata, tijekom kojeg je Vatikan sklopio povijestan, ali kontroverzan dogovor s Kinom o imenovanju biskupa.

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska nacija na svijetu i njezinih osam milijuna katolika predstavlja oko 3 posto ukupnog stanovništva. Istočni Timor, uz Filipine, jedina je pretežno katolička zemlja u Aziji.

U Singapuru katolici čine oko sedam posto stanovnika starijih od 15 ili više godina, pokazao je popis iz 2020., dok su u Papui Novoj Gvineji oko 26 posto stanovništva katolici, prema izvješću o vjerskim slobodama američkog State Departmenta.