Svijet LJUBIĆ ZA OSLOBOĐENJE

'Hrvatska federalna jedinica - rješenje za BiH'

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ocijenio je, u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje od ponedjeljka, da bi uspostava većinske hrvatske federalne jedinice unutar Bosne i Hercegovine vodila rješenju dvadesetogodišnje krize koja je rezultat nerješive formule uspostavljene u Daytonu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda

'Glavni problem je u tome zašto netko sumnja da bi Hrvati blokirali Bosnu i Hercegovinu ako bi imali federalnu jedinicu s hrvatskom većinom. Zašto je i sama pomisao da Hrvati imaju entitet s hrvatskom većinom opasna za BiH, a normalno da Srbi i Bošnjaci imaju po jedan entitet sa svojom većinom, a vlast jednako dijele u distriktu Brčko, gdje Hrvati ponovno nisu ravnopravni', rekao je za Oslobođenje.

U protivnom će, dodao je Ljubić, neriješavanje unutarnjih problema s izjednačavanjem prava tri konstitutivna naroda voditi k raspadu Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, BiH nije u krizi samo od posljednjih izbora 2010. godine nego da je to trajno stanje uspostavljeno od Daytona 1995. godine.

Bosna i Hercegovina sastavljena je od dva entiteta, hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH u kojoj dominiraju Bošnjaci te Republike Srpske.
205135,197303 ,188911,179412
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još