Svijet LOŠ PRIZVUK ZA SVINJETINU

Europska komisija uvodi naziv 'nova gripa'

Europska komisija preporučila je u utorak da se svinjska gripa od sada naziva 'nova gripa' kako bi se izbjegle negativne posljedice za prehrambenu industriju, izjavila je povjerenica EK-a za zdravstvo Androulla Vassiliou

BRUXELLES - 'Odlučili smo da od sada govorimo o novoj gripi kako bismo izbjegli negativan utjecaj na našu industriju, naročito u razdoblju krize', rekla je Vassiliou na konferenciji za novinare.

Govoreći o svinjskoj gripi, 'dajemo loš prizvuk za potrošnju svinjskog mesa, koje je posve sigurno pod uvjetom da je kuhano ili pečeno', rekla je povjerenica, dodavši da su u tijeku razgovori sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom o primjerenu nazivu za tu bolest.

Povjerenica Vassiliou je ocijenila da za sada ne treba ograničiti putovanja u ugrožena područja. 'Preporučuju se sigurnosne mjere, ali nismo na točki da ograničavamo putovanja', rekla je, objasnivši da su za takve odluke mjerodavne države članice, a ne EK.

Potvrdila je da su do sada utvrđena tri slučaja svinjske gripe u EU-u - dva u Velikoj Britaniji i jedan u Španjolskoj.

Tzv. svinjska gripa inačica je ljudske gripe virusa H1N1. U Meksiku je dosad od te bolesti umrlo 149 ljudi, što je posijalo strah da bi mogla prerasti u pandemiju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još