Svijet VALENTIN INZKO

'Primjer hrvatskog približavanja EU ohrabrujući za BiH'

Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko u četvrtak se u Zagrebu odvojeno sastao s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, zamjenikom premijera Nevenom Mimicom i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić ističući da je primjer hrvatskog približavanja Europskoj uniji ohrabrujući i za vlasti u Bosni i Hercegovini, prenijeli su u petak tiskani mediji u BiH

'Vjerujem kako novi osjećaj svrhe, koji je rezultat formiranja Vijeća ministara, zajedno s primjerom Hrvatske kako se može napredovati na euroatlantskom putu, može dovesti do brzog napretka u svezi s drugim neriješenim pitanjima koja stoje pred BiH i njezinim vodstvom', rekao je, po navodima iz OHR-a, austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH.

Iz OHR-a su naveli da su sastanci u Zagrebu visokom predstavniku pružili priliku razgovarati o praktičnoj suradnji između Hrvatske i BiH u području gospodarstva nakon priključivanja Hrvatske Europskoj uniji sljedeće godine.

Inzko se zahvalio sugovornicima na konstruktivnoj ulozi koju Hrvatska i dalje igra u BiH kao supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i kao buduća članica Europske unije. Pohvalio je i ulogu predsjednika Josipovića u stvaranju 'najboljeg ozračja u regiji u posljednjih 20 godina'.

Inzko je istaknuo i da je u BiH nastupio 'novi duh optimizma' s imenovanjem novoga Vijeća ministara kojemu je na čelu Vjekoslav Bevanda, koje članstvo u EU i NATO-u te ekonomska pitanja smatra vrhunskim prioritetom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još