EGIPATSKI VOJNI SUD

Odbačena optužba za prisilni test djevičanstva

11.03.2012 u 16:19

Bionic
Reading

Egipatski vojni sud oslobodio je u nedjelju vojnog liječnika Ahmeda Adela optuženog da je proveo prisilni test djevičanstva nad prosvjednicom Samirom Ibrahim prošle godine, rekao je jedan izvor na sudu, a prenijele su svjetske novinske agencije

Samira Ibrahim je izjavila da je bila prisilno podvrgnuta testu djevičanstva u ožujku prošle godine. Njezin slučaj i drugi slični slučajevi izazvali su bijes prema generalima koji su preuzeli vlast u Egiptu nakon svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka u narodnoj pobuni.

Izvor je rekao da je vojni liječnik Ahmed Adel oslobođen optužbe za provođenja testa djevičanstva nad Ibrahim. Egipatska državna novinska agencija je također prenijela to izvješće dodajući da je sud priopćio da je donio takvu odluku zbog kontradiktornih izjava svjedoka.

Amnesty International je ranije priopćio da će ovo suđenje pokazati jesu li egipatski vojni sudovi spremni ponuditi ikakvu zadovoljštinu ženama koje su pretrpjele nasilje od strane vojske. Liječnik Ahmed Adel je u početku bio optužen i za silovanje, ali je ta optužba izbačena iz konačne optužnice.

Najmanje osamnaest žena odvedeno je u vojne pritvore 9. ožujka 2011. kada su vojni časnici nasilno rastjerali prosvjednike s glavnog trga Tahrir u Kairu.

Sedamnaest žena provelo je u pritvoru četiri dana. Neke od njih rekle su u razgovoru za Amnesty International da su ih tijekom tog razdoblja vojnici tukli, podvrgavali ih elektrošokovima i pretraživanjima uz skidanje odjeće. Bile su prisiljene proći testove djevičanstva, a prijetili su im i optužbama za prostituciju, navodi AI.

Prije nego što su bile puštene iz pritvora, žene su izvedene pred vojni sud te su dobile godinu dana uvjetne kazne za razne konstruirane optužbe. Slučaj protiv vojnog liječnika nastao je na temelju dvije tužbe dvadesetpetogodišnje Samire Ibrahim, jedne od žena koje su pretrpjele testove djevičanstva.

'Samira Ibrahim i sve žene koje su istupile u potrazi za pravdom treba pohvaliti za njihovu hrabrost, a egipatske vlasti duguju im transparentna i pravedna suđenja za počinitelje zločina', istaknula je Hassiba Hadž Sahraovi, zamjenica direktora Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku.