neprihvatljiv nacrt

Hamas: Nema ničeg novog u prijedlogu Egipta o prekidu vatre u Gazi

04.04.2024 u 20:32

Bionic
Reading

Jedan od Hamasovih vođa rekao je u četvrtak da je Egipat iznio prijedlog okončanja sukoba u Gazi, ali da on ne uključuje ništa novo

Dodao je da američki i egipatski posrednici nastoje održati pregovore živima unatoč uvjerenju da između Izraela i Hamasa postoji golem jaz.

Hamasov dužnosnik je rekao da bi se sljedeći tjedan u Kairu mogao održati novi krug pregovora. Moglo bi se to dogoditi prije ramazanskog bajrama, koji označava kraj ramazana.

"Vodstvo Hamasa obavijestilo je egipatske i katarske posrednike da je ponuđeni nacrt neprihvatljiv, budući da je on nastavak neumoljivog stajališta Izraela", dodao je.

Ranije je dužnosnik Hamasa Osama Hamdan na konferenciji za novinare u Bejrutu rekao da nema napretka u pregovorima o prekidu vatre u Gazi unatoč tome što je Hamas pokazao fleksibilnost.

Hamdan je za zastoj u pregovorima okrivio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekavši da zapravo "nije zainteresiran" za oslobađanje izraelskih talaca.

Egipat i Katar, uz potporu Sjedinjenih Država, dosad nisu uspjeli postići prekid vatre.

Izraelske vlasti kažu da će razmotriti samo privremeno primirje radi oslobođenja talaca, a Hamas je uporan u tome da će ih pustiti isključivo u sklopu dogovora o trajnom okončanju rata.