EGIPAT

Glumcu tri mjeseca zatvora zbog obezvrijeđivanja islama

04.02.2012 u 16:15

Bionic
Reading

Egipatski filmski glumac i, po svemu sudeći, najpopularniji arapski komedijaš Adel Imam (71), osuđen je u odsutnosti na tri mjeseca zatvora i prisilnoga rada zbog portretiranja muslimana na kazališnim daskama i na ekranu na način koji je smatran obezvrijeđujući za islam, javljaju Al Arabiya i AFP

Dnevni list Al-Ahram izvjestio je jučer na svom on-line izdanju da je glumac kažnjen i s globom evkivalentnom na 166 američkih dolara jer je ismijavao muslimane u nekim ulogama. Imam, koji ima preko 40 godina uspješnoga staža kao glumac u kazalištu i na filmu, izjavio je da će se žaliti toj presudi.

Glumac je kazao da su proces protiv njega pokrenuli neki ljudi koji za sebe traže publicitet te da nije istina da je vrijeđao ili na bilo koji drugi način dovodio u pitanju vjeru muslimana.

'Sve što sam radio prolazilo bi kroz cenzuru i da je išta bilo difamatorsko, kako se tvrdi, bilo bi na vrijeme zabranjivano', rekao je.
Među filmovima koji se sada kritiziraju je hit iz 1994. 'Terorist' u kojem portretira islamskog fundamentalista i kazališna predstava 'Vođa', komedija u kojoj se Imam pozabavio autokratskim liderima regije.

Egipatski telekomunikacijski i građevinski tajkun Naguib Sawiris, jedan od osnivača liberalne političke stranke Slobodni Egipćani, također čeka presudu zbog navodnoga vrijeđanja islama nakon što je na Twitteru objavio slike Mickeya i Minnie Mousea obučene u muslimanske tradicionalne odore Egipta.

Neki analitičari smatraju da ovakvi procesi govore o opasnosti da sloboda izražavanja bude ugrožena sada kada su islamisti postali većinska snaga u parlamentu i u zemlji.