NA LISTI ZA ODSTREL

Irački homoseksualci žale za Sadamom

15.04.2009 u 11:49

Bionic
Reading

U tri tjedna u Iraku je ubijeno 25 homoseksualaca. Amnesty International zbog toga je uputio službeni prosvjed vladi Nurija al Malikija, zbog sumnje da prešutno podržava 'lovce na seksualne devijante'

Za iračke homoseksualce Sadam Husein bio je tiranin, ali su u njegovo vrijeme imali veće slobode te im se danas čini da je njegov pad nešto najgore što im se dogodilo. Očekivali su dolazak demokracije i veća prava, a doživjeli su to da strahuju za fizički opstanak, stalno na meti 'odreda smrti' koji djeluju uz javno ohrabrenje vjerskih vođa i prešutnu podršku vlasti.

Iako je, po podacima iračke LBGT zajednice koja djeluje iz Londona, u posljednja tri tjedna u Iraku ubijeno 25 homoseksualaca, a od početka godine 63, nitko zbog toga nije uhićen, a ima nagovještaja da iza pojedinih ubojstava stoji policija.

Tijela četvorice mladića pronađena su prije tri tjedna u Sadr Cityju, dijelu Bagdada koji kontroliraju ultrakonzervativni militantni šijiti. Žrtvama je na grudima stajao papir na kojem je na arapskom pisalo 'perverznjak'.

Šest dana kasnije, pronađena su na istom mjestu još dva tijela. Tada je jedan neimenovani dužnosnik rekao Reutersu: 'To su bili seksualni devijanti. Njihova plemena ih ubijaju da bi povratila čast obitelji.'

Već 2004, homoseksualce su počeli brutalno ubijati na ulici, a naročito nakon što je 2006. na stranici vjerskog vođe, velikog ajatolaha Alija al Sistanija, objavljena fetva protiv gayeva i lezbijki. Utjecajni šijitski vođa tada je izjavio da ih 'treba ubiti na najsvirepiji način', pa aktivisti za prava homoseksualaca smatraju Sistanija inspiratorom ovih ubojstva. U islamu je homoseksualnost grijeh.