DO KRAJA STUDENOG

BiH gubi milijardu eura ako ne dogovori vladu!

08.11.2011 u 12:40

Bionic
Reading

Čelnici šest najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini nastavit će prekinute pregovore o uspostavi vlasti na državnoj razini, a konačan dogovor mogao bi biti postignut do kraja studenog, najavili su u utorak mediji u BiH prenoseći da blizu milijardu eura ulaganja čeka na njezino konstituiranje

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Damir Hadžić izjavio je da će novi pregovori stranačkih čelnika uslijediti odmah nakon što bude uspostavljena nova vlada Hercegovačko-neretvanske županije, što se očekuje u srijedu.

'Tim će se stvoriti pretpostavke za brzo konstituiranje vlasti na državnoj razni', izjavio je Hadžić, kako ga citira Dnevni avaz.

Glasnogovornik HDZ 1990. Veso Vegar potvrdio je da i u toj stranci očekuju skori sastanak stranačkih lidera.

'Vrijeme je da se najozbiljnije razgovara o Vijeću ministara', kazao je Vegar.

Pojasnio je kako HDZ 1990. i HDZ BiH nisu odustale od zahtjeva da se rekonstruira i vlada Federacije BiH, no istaknuo je da ove dvije stranke ničim neće ucjenjivati pregovore o državnoj vlasti.

Uspostava vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji na tragu je ranije postignutog dogovora između dva HDZ-a te SDP-a i Stranke demokratske akcije (SDA) o novoj vladi županije Središnja Bosna, na što se čekalo od izbora provedenih još u listopadu 2010. godine.

Voditelj ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu Giulio Moreno u utorak je upozorio da izostanak dogovora o novoj vlasti u BiH ima sasvim konkretne financijske posljedice po cijelu državu jer ta činjenica onemogućuje strana ulaganja.

'Danas vjerojatno postoji ukupno milijardu eura spremnih za investiranje (u BiH)', izjavio je Moreno upozoravajući da nepostojanje učinkovite vlasti sprečava i provedbu ranije odobrenih razvojnih projekata za koje su osigurani izvori financiranja iz međunarodnih financijskih ustanova.

Loša vlast u BiH također je uzrokom slabog priliva izravnih inozemnih investicija.

Prema podacima EBRD-a na taj je način u BiH 2010. godine investirano tek 200 milijuna eura.

'To je je ništa', kazao je Moreno dodajući kako u usporedbi sa susjednim zemljama BiH privlači 'ekstremno malo' inozemnih investicija.