ČEŠKI PREDSJEDNIK KLAUS

'Ne plaši me Gay Pride, već homoseksualizam kao takav'

13.08.2011 u 17:30

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća osoba sudjelovalo je u subotu u Pragu u prvome mimohodu homoseksualaca koji se, u sklopu 'Gay Pridea' od srijede održava u ovome gradu usred žučnih polemika u određenim političkim krugovima

Prosvjednici, koji su se pridružili homoseksualcima u obrani njihovih prava te da bi pozvali na toleranciju, okupili su se tijekom poslijepodneva na Trgu Republike u središtu grada.

'Ovdje smo došli da bismo dali potporu svojim češkim prijateljima. To je važno za njih, za nas, za cijelu Europu', rekao je za France Presse pedesetogodišnji Poljak iz Wroclawa, istaknuvši crveno-bijelu zastavu svoje zemlje, pod kišobranom u simboličnim duginim bojama.

'Vidjeli smo i ovdje i neofašiste. Zbog toga smatram da je međunarodna potpora tako važna', rekao je. Kolona koju je pratila policija prošla je većim ulicama Praga uz glazbu. Mimohod će tijekom poslijepodneva završiti na otoku Strelecky na rijeci Vltavi gdje će se održati koncerti i drugi događaji predviđeni za subotu navečer.

'Prag Pride' održava se pod okriljem praškog gradonačelnika Bohuslava Svobode. Njegov je potez pokrenuo nezadovoljstvo političkih ličnosti, poput primjerice predsjednika Vaclava Klausa i jednog od njegovih bliskih suradnika Petra Hajeka. Hajek je homoseksualce nazvao 'devijantnim građanima'. 'Nisam ponosan na održavanje ovog događaja. Ne plaši me prosvjed homoseksualaca već homoseksualizam kao takav, poput svih ostalih –izama', rekao je Klaus.