detaljno izvješće

Češka tajna služba razotkrila ruski plan da utječe na izbore za EU parlament

29.03.2024 u 22:18

Bionic
Reading

Češka je razotkrila mrežu utjecaja financiranu od Rusije koja je planirala utjecati na predstojeće izbore za EU, izvijestio je Radio Prague International, službena međunarodna radio postaja Češke

Češka civilna protuobavještajna služba, Služba za informacijsku sigurnost (BIS), otkrila je neke od sudionika unutar zemlje, a prema premijeru Petru Fiali, utvrđeno je da je osumnjičenike financirala Moskva. Prema press službi BIS-a, operacija je započela prošlog proljeća i imala je za cilj razotkrivanje onih koji su se planirali miješati u politiku drugih zemalja. Također su primijetili da Moskva ima veliki utjecaj u EU, prenosi ukrajinski vojni portal Militarnyi.

Premijer Petr Fiala zahvalio je protuobavještajnim službama i rekao da su češke sankcije bile usmjerene na dvoje utjecajnih ljudi koji su financirali prorusku novinsku stranicu Glas Europe. Prvi je ukrajinski građanin i proruski političar Viktor Medvedchuk, koji je financirao web stranicu, a drugi je Artem Marchevsky, izraelski državljanin koji je upravljao internetskom publikacijom. Budući da su ti pojedinci uvršteni na popis sankcija, njihovi računi u zemlji su zamrznuti, a njihova web stranica blokirana.

  • +8
Petr Fiala Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Fiala je u svom govoru otkrio dio onoga što je BIS otkrio o osumnjičenicima koje financira Moskva, što je detaljno opisano u izvješću na 300 stranica. Rekao je da je razbijena mreža mogla imati veliki utjecaj na sigurnost Češke, ali da su neke od meta skupine bile dalje.

  • +14
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

'Oni su također fokusirani na Europski parlament. Cijela stvar samo ukazuje na dugoročne napore Ruske Federacije da se upliće ili utječe na demokratske procese u Europi', rekao je Fiala. BIS je također primijetio da su neki europski političari iz Njemačke, Francuske, Poljske, Belgije, Nizozemske i Mađarske primili mito od internetske publikacije Glas Europe. Među uključenima je bila i njemačka krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD).