KOLATERALNA ŽRTVA?

Češka oporba prijeti blokadom Hrvatske

28.06.2011 u 13:42

Bionic
Reading

Češki opozicijski socijaldemokrati (CSSD) jučer su pozvali tamošnju koalicijsku vladu da odustane od češkog izuzeća iz Lisabonskog sporazuma i upozorili češki parlament da bi mogli glasati protiv ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom ako odlučivanje bude povezano s time

Ovakva odluka blokirala bi hrvatski put u Europsku uniju. Dosad je Češka podupirala hrvatska nastojanja za članstvom u Europskoj uniji. Izuzeće Češke Republike iz Europske povelje o temeljnim pravima i slobodama, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora, ishodio je predsjednik Vaclav Klaus 2009. godine, piše Prague Daily Monitor.

Lubomir Zaoralek, socijaldemokratski ministar vanjskih poslova vlade u sjeni, rekao je da njegova stranka neće poduprijeti izuzeće ako vlada ne pronađe rješenje koje ne ugrožava zaštitu socijalnih prava Čeha. Lijeva opozicija tvrdi da izuzeće iz Lisabonskog ugovora onemogućava Čehe u ostvarenju njihovih socijalnih, radničkih i drugih ljudskih prava na razini Europske unije.

Premijer Petar Nečas iz Građanske demokratske stranke (konzervativni liberali, ODS) rekao je prošlog tjedna da će se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom povezati s ratifikacijom češkog izuzeća iz dijela Lisabonskog sporazuma.

Gornjim domom češkog parlamenta dominiraju socijaldemokrati. Koalicijska vlada nužno treba podršku nekoliko opozicijskih zastupnika u donjem domu jer je za ratifikaciju tih i hrvatskog pristupnog ugovora i češkog izuzeća iz Lisabonskog ugovora potrebna tropetinska većina.

Zaoralek kaže da parlament nije odobrio to izuzeće pa ga je Klaus progurao svojevoljno i na neprihvatljiv način. Godine 2009. Klaus je rekao da neće potpisati Lisabonski ugovor ako se Češkoj ne zagarantira izuzeće iz Europske povelje o temeljnim pravima i slobodama.

Klaus je opravdavao izuzećem strahom da potomci sudetskih Nijemaca ne otvore pitanje povrata imovine oduzete nakon 2. svjetskog rata. Češki predsjednik je ranije tvrdio da inzistiranje na izuzeću neće utjecati na hrvatski put u EU.