JEDINSTVENA PRILIKA

Hrvatske oporbene stranke u BiH: Povijesna odluka o otvaranju pregovora s EU

22.03.2024 u 17:55

Bionic
Reading

Vodeći dužnosnici najvećih hrvatskih oporbenih stranaka u Bosni i Hercegovini ocijenili su povijesnom odluku Europskog vijeća da odobri otvaranje pregovora Europske unije s BiH te prigodom za uspostavom trajnog mira i ostvarenja ravnopravnosti triju naroda i svih građana

Na sjednici u Mostaru predsjednici HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović, Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin, Hrvatskog demokratskog saveza Iva Tadić i HSS-a BiH Mario Karamatić pozdravili su odluku Europskog vijeća od četvrtka o otvaranju pregovaračkog procesa s Bosnom i Hercegovinom.

Istaknuli su kako je ovo 'povijesna odluka i prigoda da Bosna i Hercegovina napravi ključne pomake k obitelji europskih uređenih zemalja'."Kazali su kako je ovo prigoda uspostaviti trajni i pravedni mir koji će zajamčiti potpunu ravnopravnost svih naroda i građana BiH, te otkloniti svaki oblik diskriminacije", navodi se u priopćenju nakon sastanka u Mostaru.

Europsko vijeće donijelo je odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom uz uvjet da zemlja provede više reformi kako bi taj proces s EU formalno započeo održavanjem Međuvladine konferencije.

Oporbene stranke vladajućem HDZ-u BiH, koje su i članice Hrvatskog narodnog sabora BiH, najavile su kako će konačnu odluku o potpori jednoj od lista za Hrvatski sabor u XI. Izbornoj jedinici donijeti na zajedničkoj sjednici koja bi se sljedećeg tjedna trebala održati u Žepču.