PRIJETI MU UHIĆENJE

Bivši predsjednički kandidat Edwards optužen zbog ilegalnih donacija

03.06.2011 u 22:12

Bionic
Reading

Velika savezna porota u petak je optužila bivšeg američkog senatora Johna Edwardsa zbog kršenja izbornog zakona prihvaćanjem gotovo milijun dolara od političkih pristaša, kako bi prikrio izvanbračnu aferu tijekom svoje predsjedničke kampanje 2008. godine

Optužnica sa šest točaka rezultat je dvogodišnje istrage i predstavlja zapanjujući pad čovjeka koji se uzdignuo od skromnih početaka kao sin radnika u mlinu, da bi postao uspješan odvjetnik, senator i potpredsjednički kandidat demokrata 2004.

Tužitelji su izdali nalog za njegovo uhićenje, izvješćuju u petak američke TV mreže. Ako bude proglašen krivim, Edwards se može suočiti s najvećom kaznom do pet godina zatvora i 250.000 dolara po svakoj pojedinoj optužbi, od one za za urotu do optužbi za primanje ilegalnih donacija i za njihovo prikrivanje.

U središtu slučaja je optužba da je novac od dva svoja bogata donatora koristio za prikrivanje afere i svoje vanbračne kćeri, što je jednako ilegalnim donacijama za kampanju, jer je pomoću tog novca unaprijedio svoje predsjedničke ambicije.

Po saveznim zakonima, pojedinci nisu mogli donirati više od 4.600 dolara za predsjedničkog kandidata na izborima 2008. i ne više od 25.000 dolara ukupno za kandidata i stranačke odbore.

Na 19 stranica optužnice, savezni tužitelji kažu kako je Edwards (57), prihvatio više od 925.000 dolara od bogatih mecena kako bi prikrio afere te 'zaštitio i unaprijedio' svoju predsjedničku kampanju, znajući da bi objava izvanbračne afere uništila njegovu kandidaturu.

'Nećemo dopustiti kandidatima za visoke dužnosti da zlorabe posebne mogućnosti pristupa blagajnama svojih političkih pristaša kako bi zaobilazili naše izborne zakone', rekao je u petak pomoćnik državnog odvjetnika Lanny Breuer. 'Naš sustav finaciranja kampanje je dizajniran tako da sačuva integritet demokratskih izbora, za predsjednika i sve druge izborne dužnosti, i mi ćemo energično progoniti zlouporabe poput ove navodne danas', dodao je Breuer

Edwardsov odvjetnik Gregory Craig izjavio je u petak da će se njegov klijent izjasniti da nije kriv, te da će iznijeti snažnu obranu. Edwardsova ljubavnica, Rielle Hunter, radila je kao snimatelj kampanje. Njihova kćer, Frances Hunter Quinn, rođena je u veljači 2008., nekoliko tjedana nakon što se povukao iz utrke za demokratsku predsjedničku nominaciju.

U početku je Edwards negirao aferu, ali je u ljeto 2008. priznao odnos s Hunter, a 2010. je priznao očinstvo njezinog djeteta. Dan nakon izbora 2004., Edwardsovoj supruzi Elizabeth dijagnosticiran je rak dojke. Tri godine kasnije, kada je Edwards pripremao drugu predsjedničku kampanju, par je objavio da se rak vratio i da je neizlječiv.

Elizabeth Edwards umrla je u prosincu prošle godine, razdvojena od supruga nakon 33 godine braka.