KAD ĆE TA VLAST?

Čović: bez napretka na sastanku sa SDP-om

01.02.2011 u 19:25

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u utorak za medije u Mostaru da tijekom sastanka s čelnicima SDP-a BiH i Stranke demokratske akcije u Sarajevu nije postignut napredak glede uspostave vlasti u BiH, tvrdeći da je glavni problem u SDP-ovu zahtjevu da preuzme hrvatske pozicije u vlasti iako je više od 90 posto Hrvata glasovalo za dva HDZ-a u BiH

'Glavni je problem što SDP sebe doživljava nacionalnom strankom i Hrvata. SDP želi biti predstavnik hrvatskog naroda, što mi ne želimo osporiti, ali realno legitimni predstavnik je hrvatski blok okupljen oko dva HDZ-a, uza svo uvažavanje birača koji su dali glasove SDP-u i drugim manjim strankama', rekao je Čović nakon susreta.

'SDP želi participirati u hrvatskim kvotama u vlasti', rekao je Čović. Dodao je kako je to čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija prvi put predočio kao zahtjev.

'Naše je stajalište nepromijenjeno. Vlast na svim razinama trebaju činiti one stranke koje imaju legitimitet među tri naroda i to je jedini put za BiH. Mislimo da se bez dva HDZ-a i njihovih partnera ne može napraviti vlast ni na jednoj razini', dodao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH odbacio je nagađanja predsjednika SDA Sulejmana Tihića prema kojima bi u vlasti mogao biti HDZ BiH, ali ne i HDZ 1990.

'Ni u jednoj varijanti naši partneri nisu izvan vlasti i kada ja vodim razgovore, razgovaram kao da je tu dr. Ljubić. Naš partnerski odnos ne može ništa poljuljati, takva podmetanja, personalni odnosi ni raspodjela funkcija', pojasnio je Čović.

Dva HDZ-a u BiH zagovaraju da vlast u BiH uspostave najveće političke stranke, pobjednici unutar svih triju naroda - Hrvata, Bošnjaka i Srba - u čemu ih podupiru najjače srpske stranke, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Srpska demokratska stranka.

Istodobno SDP i SDA, koje su oko sebe okupile Hrvatsku stranku prava BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak, pokušavaju uspostaviti vlast na temelju programske platforme za koju nije uvjet da najveće stranke unutar pojedinih naroda budu u vlasti.

Kosor i Josipović zadovoljni susretom s članovima Predsjedništva BiH

Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor izrazili su danas zadovoljstvo susretom s članovima predsjedništva BiH iz kojega je, suglasni su, razvidna povezanost i prijateljstvo između Hrvatske i BiH te uzajamna želja za rješavanjem svih otvorenih pitanja.

Josipović je poručio kako su vodstva obje države pokazala odlučnost da čim se za to steknu uvjeti, odnosno formira Vijeće ministara BiH, priđe rješavanju bitnih pitanja između dvije države. Njegovoj se ocjeni pridružila i premijerka, ocijenivši da je susret s vodstvom BiH na tragu zajedničke izjave, koju su nedavno dali ona i Josipović, 'o tome kako gledamo na sadašnjost i budućnost BiH koju će Hrvatska i kao 28. članica EU pomagati na njezinom euroatlantskom putu.