NISU IMPRESIONIRANI

Što o debati kažu Petrov, Sinčić i Bandić

13.08.2016 u 08:41

Bionic
Reading

Dok su šefovi HDZ-a i SDP-a Andrej Plenković i Zoran Milanović debatirali prvi put u više od deset godina, rekacije na sučeljavanje na N1 televiziji stigle su od Mostova Bože Petrova, Milana Bandića te Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida

Ako se pita Božu Petrova, Plenković i Milanović u debati nisu rekli ništa novo. 'Uobičajene bajke koje jedni i drugi pričaju posljednjih 20 godina. Most će sigurno biti ona stranka koja će odlučivati o vlasti, to se vidi i po svim anketama. Tražit ćemo sigurna jamstva da se provede program koji mi zagovaramo. I dalje se zalažemo za reforme jer mislimo da je to najpotrebnije. To što oni nama nisu dopustili da provedemo reforme, to je probleme koji karakterizira i HDZ i SDP posljednjih 20 godina', kazao je Petrov na televiziji N1.

Što se tiče potencijalne suradnje nakon izbora, Petrov ponavlja da će Most ovog puta tražiti čvrsta jamstva da se će se provesti ono što zacrtaju te da se neće dogoditi ono što se dogodilo prošloj vladi. 'Vjerujem da se HDZ nada da ćemo koalirati s njima, ali ne znam na temelju čega. Oni su nas povrijedili, možda i više nego SDP. Most neće nikada trgovati, oni su ti koji su trgovali svih ovih godina, a mi nećemo pristati ni na kakve kompromise. Valjda je to postalo jasno. Biračima mogu reći da je njihovih 300 tisuća glasova očuvalo hrvatske interese, a zamislite što bi bilo da ih je bilo više', kazao je Petrov.

Progovorio je i o prvim potezima ako osvoji vlast. 'Prvi potez mora biti promjena porezne reforme, ali ne kako nabacuju HDZ i SDP. PDV se mora smanjiti, ali mislim da je to njima najlakše reći. Treba olakšati rad i kapital', kazao je Petrov.

Što se tiče teritorijalnog preustroja, Petrov poručuje: 'Ministarstvo uprave je trebalo u devetom mjesecu predstaviti modele novog teritorijalnog ustroja. A oni su nam srušili Vladu. HDZ je to učinio zato što nije htio da se dogode promjene. Mislim da bi SDP isto učinio. Taj sustav jedino njima ide u korist. Ponašanje, sukob interesa, predsjednika glavne stranke u Vladi nama je bilo neprihvatljivo. Nadamo se da takvih više neće biti.'

I dalje stoji pri tome da je i on kandidat za premijera. 'Ja ću biti kandidat za premijera ispred Mosta i smatram da mogu biti barem jednako dobar, ako ne i bolji od Plenkovića i Milanovića. Naravno da postoje bolji i sposobniji i pozivam ih da se i oni uključe u politiku. Pogotovo mlade ljude kojima je Hrvatska u srcu, a ne džepu. Ne valja čekati Godota, jer Godot nikad neće doći', kazao je Petrov.

Sinčić žestoko napao Most

Na debatu se samo potrošio novac poreznih obveznika, smatra Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida. 'Bila je monotona, ništa pametno nisu rekli i to je jedno razočaranje. U njima ne vidim buduće premijere. Možda će zbog izbornog sustava to postati, ali ono nisu ono što Hrvatska treba. Mi smo za ove izbore okupili našu mladost, intelektualce, sveučilišne profesore, obespravljenje... Okupljamo sve oni koji smatraju da ovakvo stanje u koje su nas doveli HDZ i SDP treba promijeniti. Mi nismo kao Most koji želi da ostane status quo. Prije i sada je Mostu bio cilj dovesti HDZ na vlast. Govorili su o reformama, reformama i reformama, a od njih nije bilo ništa. Imamo širok program u pet točaka: socijalne reforme, financije, poljoprivreda... U njemu smo sve objasnili. Glavna kočnica u razvoju Hrvatske je politika. HDZ i SDP provode iste politike. Njihov cilj je zauvijek se izmjenjivati na hrvatskoj sceni poput sunca i mjeseca', kazao je Sinčić.

Iako se Živi zid kritizira da je stranaka anarhista, Sinčić kaže da to nije točno. 'Živi zid nije stranka anarhista i rušitelja. Baš suprotno, mi smo stranka graditelja i zato su nam se i pridružili profesori, Udruga Franak. SDP i HDZ rade anarhiju i ruše. Živi zid je reakcija na takvo stanje', kazao je Sinčić.

Progovorio je i o potencijalnoj postizbornoj suradnji. 'Ako samostalno ne osvojimo dovoljan broj mandata, nakon izbora nećemo koalirati. Most je pokazao da tako ne možete ništa napraviti. Ovoga časa ne vidim s kime bismo mogli surađivati. Što se Mosta tiče, Petrov bi se najprije trebao ispričati i dati ostavku i onda bismo možda mogli razmišljati. Milan Bandić je 'Remetinec koalicija' i s njim sigurno ne možemo surađivati', kazao je Sinčić.

Bandić: Prvi potez sjednice Vlade u Vukovaru, Kninu i na Brijunima

Jedini koji nije gledao debatu bio je Milan Bandić, no to ga nije spriječilo da kaže što misli o dvojcu iz SDP-a i HDZ-a. 'Imamo dva čovjeka, jednog dokazano nesposobnog jer je izgubio izbore i jednog koji se treba dokazati, odnosno nedokazano je sposoban. Ne znam oko čega su se oni imali sučeljavati. Hrvatski građani ih trebaju sankcionirati i lustrirati 11. rujna. Gospodarski, demografski, moralno i socijalno su i jedni i drugi doveli Hrvatsku na koljena', kazao je Bandić.

Pojasnio je i koji će mu biti prvi potez ako osvoji vlast. 'Ne ako, nego kad postanem hrvatski premijer, prvi će potez biti prva sjednica Vlade u Vukovaru, druga u Kninu, a treća na Brijunima. Ja nisam čovjek iz Bruxellesa, ja sam čovjek iz naroda i pokazao sam kako se rješavaju problemi naroda. Moja najveća kvaliteta za uspjeh je europski Zagreb za europsku Hrvatsku. To se može samo sa stručnim i kompetentnim radom i ljudima', rekao je Bandić.

Što se tiče poteza oko poreza, zagrebački gradonačelnik obećava: 'PDV bismo smanjili u roku četiri godine za tri posto. Najnižim plaćama i primanjima se mora smanjiti porez. Molim vas radi ravnopravnosti da me pozovete na emisiju od sad i pol da vidite kako budući premijer barata situacijom. Nisam ni bedast ni glup. Milanović i Plenković ne mogu izvući državu iz krize jer su njihove stranke bacile Hrvatsku na koljena.'