SNAGE PREDVOĐENE SDP-om

Koalicija sedam političkih stranaka 'Tvoja Rijeka'

17.04.2009 u 16:32

Bionic
Reading

Predstavnici sedam političkih stranaka: SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSLS-a, HSS-a, ARS-a i SDA potpisali su danas u Rijeci međustranački koalicijski sporazum o izlasku na lokalne izbore za riječko područje, a koaliciju su nazvali 'Tvoja Rijeka'.

Zajednički kandidat koalicije za riječkoga gradonačelnika je Vojko Obersnel (SDP), a za zamjenike gradonačelnika Željko Jovanović (SDP) i Miroslav Matešić (HNS).
Ustvrdivši da ta koalicija najbolje oslikava bit riječkog identiteta, Obersnel je rekao da su za njega otvorenost i tolerancija bit tog identiteta.

Koalicija se okupila oko zajedničkog programa koji je predložio Obersnel, a djelomično je utemeljen na mišljenju i idejama građana prikupljenih SDP-ovom anketom provedenom na početku njegove kandidature za još jedan gradonačelnički mandat.

Rekao je da u proteklom mandatu nije bilo nijednog problema u obnašanju vlasti u Rijeci koji bi ugrozio stabilnost dosadašnje koalicije. Nju čine sve političke stranke nove koalicije 'Tvoja Rijeka', osim HSLS-a, koji je dosad bio u gradskoj oporbi. U gradskoj vlasti sada sudjeluje HSU, ali je ta stranka odustala od daljnje koalicije.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji je bio na potpisivanju koalicijskog sporazuma, rekao je da je Rijeka 'urbani ponos Hrvatske' te da je riječ o uređenu gradu na visokoj komunalnoj, civilizacijskoj i socijalnoj razini koji nije 'utvrda SDP-a', nego je otvoren za sve.

Istaknuo je kako vjeruje da će koalicija 'Tvoja Rijeka' pobijediti na izborima u Rijeci. Zaželio je i Obersnelu pobjedu u prvom krugu ističući da je Primorsko-goranska županija otvorena za sve došljake te da je Rijeka 'europski grad'.

Prije potpisivanja u Rijeci, koalicijski sporazum za područje Crikvenice, u nazočnosti Zorana Milanovića, potpisali su SDP, HNS, HSLS i HSS. Kandidat za gradonačelnika tamošnje koalicije je Božidar Tomašek (SDP), a za zamjenike Dino Manestar (SDP) i Žarko Stilin (HNS).