POMIRBA U VUKOVARU

Tadić se susreo s obiteljima žrtava

04.11.2010 u 15:34

Bionic
Reading

Predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić i premijerka Jadranka Kosor susreli su se s predstavnicima udruga zatočenih i nestalih branitelja i civila te s dr. Vesnom Bosanac, koja je bila ravnateljica vukovarske bolnice za vrijeme Domovinskog rata

'Čuli smo teške priče o tragičnim sudbinama pojedinih ljudi i nitko iz prostorije nije otišao ravnodušan', rekao je Josipović. Jasan rezultat sastanka je, naglasio je on, potpuno nedvojbena volja i Hrvatske i Srbije, da tragaju za nestalima, da se utvrdi sudbina nestalih osoba bez obzira na njihovu nacionalnost. 'Hrvatska danas traži nestale i hrvatske i srpske nacionalnosti i znamo da srce svake majke jednako plače za svojim nestalim sinom ili kćerkom. Od ovog sastanka očekujem puno, da Hrvatska i Srbija intenziviraju rad na nalaženju nestalih osoba i siguran sam da ne nedostaje dobre volje i želje da se učini zaista sve u otkrivanju istine o nestalima i njihovoj sudbini', rekao je predsjednik Josipović.

Tadić je rekao da su razgovarali s predstavnicima udruga majki i očeva nestalih, a razgovarat će i s udruženjima hrvatskih građana srpske nacionalnosti. 'Predsjednik Josipović i ja imamo dužnost i ulogu, a to nam je i obaveza, da cijeli proces koji je dobio svoju tragičnu dimenziju 90-ih godina preokrenemo u proces pomirenja i boljeg razumijevanja, a da bi se to dogodilo, neophodno je da istinom osvijetlimo 90-e godine, da nitko tko je kriv ne ostane nekažnjen, da nitko tko je nevin ne bude s nepravom osuđen i da svaka pravda bude zadovoljena, svaka neizvjesnost u ljudima koji i danas tragaju za svojima najbližima umine i nestane. Da bi se to dogodilo, države i njihove institucije moraju obaviti svoj dio posla. Govorim u ime Srbije. Ne postoji niti jedan razlog, ne postoji politička volja koja sprečava da se otkrije svaka istina', rekao je srbijanski predsjednik.

Rekao je da je s predstavnicima srbijanske Komisije za nestale osobe, koja traga za tim odgovorima, danas donio dio dokumenata o vukovarskoj bolnici. 'Nastavit ćemo za traganjem za svim ostalim dokumentima, onim dokumentima kojima ćemo dobiti priliku da doznamo istinu o nestalima. Ako uspijemo jednu od takvih dilema razriješiti, zaštitili smo život makar i u teškoćama svakog roditelja koji se suočava s bolom i s nemogućnošću da se odgovori na pitanje o tome gdje je njegovo ili njezino dijete', rekao je Tadić.

Kada god komisije u kojima zajednički radimo posumnjaju na neki lokalitet gdje mogu biti posmrtni ostaci nestalih, poručio je, Srbija će istog trenutka krenuti u radove otkrivajući leže li tamo nečiji posmrtni ostaci. 'Duboko sam uvjeren da će tako biti i s hrvatske strane. Ne šaljemo samo poruku našim sunarodnjacima, niti našim građanima, građanima Hrvatske i Srbije, nego danas šaljemo poruku međunarodnoj javnosti, želeći uvjeriti sve da je ovo prostor na kojem se poštuju zajedničke vrijednosti, da uvjerimo sve da ovim činom dostižemo najviši nivo zajedničke civilizacije i naših posebnih kultura. Ovim činom pokazujemo da smo dio europskog sustava vrijednosti', kazao je srbijanski šef države.