rat u ukrajini

Novi jezivi ratni zločin ruske vojske, strijeljali nenaoružane ratne zarobljenike

10.04.2024 u 09:11

Bionic
Reading

Ruski vojnici navodno su počinili novi ratni zločin u regiji Herson, gdje su strijeljali nenaoružane ukrajinske ratne zarobljenike

Informaciju o tom ratnom zločinu donosi ukrajinski vojni portal Militarnyi, pozivajući se na izjavu Ureda glavnog tužitelja Ukrajine da su Rusi počinili zločin u selu Krinki u regiji Herson, koje su zauzeli krajem veljače.

'Pod proceduralnim vodstvom regionalnog tužiteljstva u Hersonu, pokrenuta je pretkrivična istraga o kršenju zakona i običaja ratovanja u kombinaciji s ubojstvom s predumišljajem (2. dio članka 438. Kaznenog zakona Ukrajine)', izvijestilo je ukrajinsko Državno tužiteljstvo. Navodi se da je 7. travnja na jednom od kanala na društvenoj mreži Telegram objavljen video u kojem se vidi kako ruska vojska puca u tri zarobljena ukrajinska vojnika.

  • +5
Ilustrativna galerija/Ruska vojska - pripadnici zračno-desantnih snaga na vježbi Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

'Video prikazuje vojsku ruskih oružanih snaga kako ispaljuje nekoliko hitaca na nenaoružane vojnike koji miruju, vjerojatno iz jurišne puške. U opisu ispod snimke stoji da se incident dogodio u blizini mjesta Krinki u općini Oleški u regiji Herson', priopćio je Ured glavnog tužitelja. Iz Ureda su istaknuli da predstavnici Ruske Federacije ponovno ignoriraju odredbe Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima te da podršku takvim postupcima daje najviše zapovjedništvo ruske vojske. Istragu provodi Glavni odjel nacionalne policije regije Herson.

U članku se navodi da ovo nije prvi slučaj strijeljanja ukrajinskih ratnih zarobljenika, odnosno da je takav ratni zločin počinjen i krajem veljače ove godine, kada su ruski vojnici tijekom napada na ukrajinske položaje između sela Ivanivske i Hromove u Doneckoj oblasti strijeljali skupinu zarobljenih ukrajinskih vojnika.