Hrvatska KOSOR: DOBRODOŠAO JE!

Tadić u Vukovaru na godišnjicu Ovčare?

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u ponedjeljak u Beogradu kako su razgovori koje je u nedjelju vodio sa svojim domaćinom, srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, protekli u ozračju punog razumijevanja izrazivši svoj optimizam u pogledu daljnjeg razvoja bilateralnih odnosa dviju zemalja

Na pitanje novinara nakon sastanka hoće li srbijanski predsjednik Boris Tadić posjetiti Vukovar, Josipović je kazao kako u to ne sumnja jer mu je Tadić najavljivao i ranije taj dolazak, te dodao kako pretpostavlja da će se to dogoditi relativno uskoro.

'Tadić je dobrodošao!'

Hrvatska premijerka je danas, na novinarski upit tijekom posjeta Poreču, naglasila kako je srpski predsjednik dobrodošao u Vukovar i dodala kako bi takav čin svakako bio dobar potez.

Direktorica Fonda za humanitarno pravo
Nataša Kandić pozitivno je ocijenila ideju o Tadićevu posjetu Vukovaru te navela kako bi najprikladniji datum bio od 18. do 20. studenog, kada su 1991. godine završene borbe u tom gradu. Dodala je kako smatra da su sazreli politički uvjeti za taj posjet.

'Još jednom moram istaknuti kako su razgovori protekli u atmosferi punog razumijevanja, da smo načeli mnogo konkretnih stvari, da naše vlade dobro surađuju te da sam veliki optimist u pogledu razvoja budućih odnosa iako svi znamo da ima ozbiljnih problema koje treba riješiti', rekao je Josipović novinarima nakon razgovora s predstavnicima nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Govoreći na sastanku, održanom u beogradskom uredu Fonda za humanitarno pravo, o stradanju, procesu pomirenja i žrtvama, Josipović je istaknuo kako je njegovo stajalište o pomirenju u regiji nepromijenjeno i da će svojim političkim angažmanom nastaviti tomu pridonositi te da je u predsjedniku Tadiću našao partnera s kojim dijeli iste ciljeve kada je o tome riječ.

'Znam da vrijeme za žrtve i stradalnike sporo ide, ali i da pravda, mir i razumijevanje ne dolaze lako', rekao je hrvatski predsjednik, dodavši kako su odnosi u regiji u posljednje vrijeme u usponu.

Daljska Bogorodica

Neposredno prije susreta dvojice predsjednika s predstavnicima povratničkih obitelji, u nastavku procesa vraćanja kulturnih dobara, predsjedniku Josipoviću kolega Tadić predao je ikonu Bogorodice, otuđenu iz crkve svetog Dimitrija u Dalju

Komentirajući svoj jučerašnji susret s vojvođanskim Hrvatima u povodu obilježavanja 20 godina djelovanja jedine političke stranke Hrvata u Srbiji, Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV), Josipović je rekao kako je važno da su Hrvati našli svoje mjesto u političkom životu te da imaju predstavnika u parlamentu, ali da je to 'u manjoj mjeri rezultat institucionalnog rješenja, a više dobre volje srbijanske Demokratske stranke i predsjednika Tadića'.

Hrvatski predsjednik naglasio je da je na jučerašnjoj proslavi bio iznenađen brojem okupljenih te njihovom potporom svom vodstvu i srbijanskom predsjedniku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još