čista energija

U Vukovaru će 12 gradskih objekata dobivati struju iz solarnih elektrana

22.04.2024 u 17:44

Bionic
Reading

Vukovarske gradske vlasti završile su s provedbom dvogodišnjih projekta "Sunce nad Vukovarom" i "Čista energija za Vukovar", ukupne vrijednosti nešto veće od milijun eura od kojih je gotovo 900.000 eura bespovratno

Projekti „Čista energija za Vukovar“ i „Sunce nad Vukovarom“ financirani su od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene", napomenuo je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac označavajući na konferenciji za novinare završetak projekata čiji je nositelj bio Grad Vukovar.

"Ukupna snaga svih postavljenih elektrana iznosi 863,10 kW, a kada pričamo o uštedama one ovise o veličini svake od solarnih elektrana te tako možemo govoriti od uštedama od 30 do 50 posto ukupne potrebne električne energije na tim lokacijama", kazao je Sušac.

Podsjetio je da su kroz projekt "Sunce nad Vukovarom" izgrađene sunčane elektrane na 12 objekata u gradskom vlasništvu – na šest osnovnih škola i dva vrtića, zgradi gradske uprave, Gradskoj tržnici Vukovar, Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju te na Plivalištu Vukovar.

"Svrha ovoga projekta bila je i transformirati grad Vukovar u ugljično neutralan te poboljšati energetsku učinkovitost javnih zgrada na području grada Vukovara", naveo je Sušac.

Govorio je i projektu „Čista energija za Vukovar“ vrijednom gotovo 260.000 eura, od čega 217.330 eura bespovratno. "Znali smo da na području našega grada postoji geotermalni potencijal, a to smo sada i dokazali", rekao je i dodao da razvijaju projektno-tehničku dokumentaciju, a potom će aplicirati za nove projekte i za izgradnju novih bušotina.

Glavni cilj je, kaže, spojiti gradsku toplanu na izvore geotermala kako bi dugoročno Vukovarci imali povoljnu toplinsku energiju.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig ocijenio je da je riječ o vrlo izazovnom pothvatu.

"Radi se o novitetu. Bušotine su planirane na dvije lokacije, a vodilo se računa o budućoj namjeni, a to je grijanje višestambenih objekta u gradu. Jedna bušotina koja je pokazala rezultate je u neposrednoj blizini toplane u Borovu naselju, na nekadašnjem aerodromu. Tamo je temperatura zadovoljavajuća i nadamo se iduće godine nastavku bušenja“, rekao je Čulig.