Hrvatska HFP JOŠ NIJE ISPLATIO PLAĆE

Radnici Dalmacijavina opet u štrajku

Oko 500 radnika Dalmacijavina ponovno štrajka jer im većinski vlasnik Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) za zaostale plaće nije uplatio još milijun i pol kuna od dogovorena tri milijuna, od kojih je početkom svibnja uplaćeno milijun i pol kuna, rečeno je danas na konferenciji za novinare u sjedištu Dalmacijavina

To je drugi štrajk radnika Dalmacijavina u posljednjih mjesec dana. U prvoj polovici svibnja štrajkali su desetak dana, ali su taj štrajk prekinuli kad im je uplaćeno milijun i pol kuna, to jest prva polovica od dogovorena tri milijuna.

Ta tri milijuna kuna dio su od ukupno 20 milijuna kuna, koliko je prije dogovoreno, a potrebno je za preseljenje proizvodnih pogona Dalmacijavina iz splitske trajektne luke u sjevernu luku te plaće radnicima i repromaterijal za proizvodnju.

Predsjednik Nezavisnog sindikata u Dalmacijavinu Luka Bucat izjavio je danas kako je prošlih dana išao u Zagreb od HFP-a tražiti uplatu preostalih milijun i pol kuna, ali to se do danas nije dogodilo. Po njegovim riječima, taj još neuplaćeni milijun i pol kuna osigurao bi 'socijalni mir' u Dalmacijavinu i spasila bi se proizvodnja u toj tvrtki u idućih mjesec dana. Radnici zbog neisplaćenih zaostalih plaća ne žele raditi na prskanju zaštitnim sredstvima više od 200 hektara vinove loze u Drnišu.

'Poslije najnovijih kiša toj vinovoj lozi prijeti opasnost od bolesti', upozorio je Bucat.

Na konferenciji za novinare također je upozoreno da bi mogle slijediti sindikalne akcije i izvan tvorničkog kruga ako se u toj tvrtki žurno ne prevladaju teškoće. Nekretnine Dalmacijavina u splitskoj trajektnoj luci proglašene su pomorskim dobrom te je HFP, koji je vlasnik 76 posto dionica tvrtke, prije zatražio da se proizvodni pogoni iz nje presele na drugo mjesto.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još