do posljednjeg daha

Čak 30.000 umirovljenika ponovno radi: 'Sada je puno lakše izgurati mjesec'

26.04.2024 u 23:41

Bionic
Reading

Nedostatak radne snage sve se više krpa umirovljenicima, koji, uz strane radnike postaju nova radna snaga. Trenutačno je aktivno više od 700 oglasa gdje se zapošljavaju umirovljenici, javlja RTL Danas

Mogućnost da dodatno podebljaju svoje mirovine koristi sve više umirovljenika. Prije osam godina tu je mogućnosti koristilo njih manje od tri tisuće, a danas ih je zaposleno gotovo 30 tisuća.

Snježana Ćurković iz Zagreba svoju je mirovinu od mizernih 450 eura zaradila u bolnici. Sada radi kao trgovac na pola radnog vremena. 'Misliš – otiđeš u mirovinu, moći ćeš si možda priuštiti neko putovanje itd., međutim ne bih mogla niti do Plitvica sa svojom mirovinom. I onda sam rekla – četiri godine mi je bilo donekle dobro, unuke sam vodila u vrtić, pazila ih i onda postane sve monotonija, dan nikad kraja, a novaca nemaš', kaže Snježana za RTL Danas.

Iako je u zasluženoj mirovini, mirovanje za nju nije opcija. 'Otkako sam počela tu raditi mogla sam si kupiti novi šporet, novu veš mašinu, novu mikrovalu. Tenisice sam konačno kupila nakon 5-6 godina dok se stare nisu raspale', kaže.

Među umirovljenicima koji rade već dvije godine je i Branko Ječmenjak. Nekad stručnjak za marketing, danas zaštitar. "Mogu zaraditi još jednom svoju mirovinu, i onda vam to bude natprosječna Hrvatska plaća“ ističe. Izgurati mjesec sada je, kaže nam, nemjerljivo lakše. 'Ali nije mi se lako dizati svako jutro u 6, nekad u 5. To zavisi od smjena, jer u zaštitarskom poslu imate svakakve smjene, čudna vremena kada ljudi spavaju, pa nedjelje, pa vikende…', kaže Branko.

Većina umirovljenika radi jer mora, govore u sindikatu.

'Trenutačno imamo da je stopa rizika od siromaštva za osobe starije od 65 godina 34,8 posto, a prošle godine je iznosila 32,4 posto. Još je godine osobama koje žive u samačkim domaćinstvima – s obzirom na to da je čak 60 posto njih u riziku od siromaštva', kaže za RTL Danas Igor Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.