KRAĐA 25 TISUĆA KUNA

Knežević mora otići jer sindikalizam trpi štetu

22.04.2010 u 12:39

Bionic
Reading

Presuda čelnici SSSH Ani Knežević, koja je jučer nepravomoćno osuđena na uvjetnu jednogodišnju zatvorsku kaznu uz rok kušnje od tri godine, podijelila je vodeće ljude najvećih hrvatskih sindikata oko toga treba li zbog toga podnijeti ostavku

Ona sama, pak, izjavila je da je riječ o politički montiranom procesu, da se ne osjeća krivom te da ne misli podnijeti ostavku.

Knežević je, podsjetimo, nepravomoćno osuđena jer je kao predsjednica Sindikata trgovine 2001. sebi uzela 25 tisuća kuna odobrenih za pomoć članovima sindikata.

'Ja nemam dvojbi oko toga kako bi postupio da sam na njenom mjestu. Međutim, mene više od kolegice Knežević čudi SSSH koji dopušta da takva osoba stoji na čelu najvećeg sindikata. Bez obzira na to što je presuda nepravomoćna, organizacija trpi štetu, a i sindikalizam u Hrvatskoj. SSSH ne smije dopustiti da bude talac jedne osobe jer tamo je puno sposobnih ljudi', kazao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić dijeli njegovo mišljenje i ističe da bi se povukao bio kriv ili ne.

'Činjenica je da je odluka suda nepravomoćna, ali isto tako cijeli slučaj opterećuje organizaciju. Ako ne bih dao ostavku,onda bih i zamrznuo svoju funkciju', istaknuo je Ribić.

Prvi čovjek HUS-a Ozren Matijašević i sam se našao u sličnoj situaciji, ali ne zbog pronevjere novca, već zbog javno iskazane prijetnje direktoru jedne tvrtke.

'Tada sam osuđen na pet mjeseci uvjetno uz rok kušnje od dvije godine. Doduše, nije se radilo o istom slučaju jer ja sam sprečavao dijeljenje otkaza. Nisam tada podnio ostavku, a mišljenja sam da ni Ana Knežević ne bi trebala dok presuda ne postane pravomoćna. Mislim da ne bi bilo korektno to od nje tražiti', iznio je svoje viđenje Matijašević.

Predsjednik NSH Krešimir Sever nije želio komentirati što bi on napravio ili što bi Knežević trebala napraviti u ovoj situaciji 'jer odluku o tome svatko mora donijeti za sebe'.