izbori 17. travnja

Evo kakve izazove nosi neradna srijeda za škole, bolnice i gospodarstvo

15.03.2024 u 20:59

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović objavio je odluku o datumu parlamentarnih izbora - održat će se u srijedu, 17. travnja. Školska zvona toga dana neće pozvati učenike na nastavu jer će biti neradni dan, a dio školskih zgrada tradicionalno se pretvara u birališta. Za ravnatelje tih škola ovo je nov organizacijski izazov

'Do sada je bio običaj da izborno povjerenstvo dolazi dan prije i priprema, a sad će vjerojatno - još se nisam čuo ni s kim - morati doći večer prije pa će prilagoditi taj prostor za glasanje', kaže za HRT ravnatelj Osnovne škole Marina Držića u Zagrebu Zvonimir Bićanić.

Izgubljeni sati će se morati nadoknaditi, a bit će potrebno promijeniti i raspored svih korisnika školskih prostora.

'Malo nam je jedino nezgodno i prostor smo iznajmili, morat ćemo se prilagoditi i javiti korisnicima. Malo nam komplicira, ali moramo se snaći', kaže Bićanić.

U Čakovcu, na primjer, zbog toga odgađaju sve zakazane operacije i pretrage u bolnici. Zaključili su da će pacijenti dobiti 'termine što je moguće prije i u što je moguće kraćem roku'.

Ova bolnica godinama pokušava smanjiti liste čekanja, pa se zbog izbora u srijedu razmišlja o nadoknađivanju odgođenih tretmana vikendom, no to liječenje poskupljuje.

'Ako ćemo zbrinjavati pacijente u nekakvom najkraćem roku, bit će potreba za prekovremenim radom. On će biti i adekvatno plaćen, kako to i biva', kaže Danko Blažeka, zamjenik ravnatelja Županijske bolnice Čakovec

Iz HGK poručuju da će gospodarstvenici u skladu sa Zakonom poštovati sva radnička prava, ali i da izbori u srijedu utječu na njihove financije.

'HGK je stava da bi za gospodarstvo u cjelini bilo optimalnije kada bi se izbori održali u nedjelju kako ne bi došlo do prekida radnih procesa i s tim povezanih troškova', navode.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika kaže kako će izbori u srijedu biti izazov za privatni sektor, kako organizirati poslovanje s jedne strane, a s druge ne organizirati već praktično imati neradni dan dok će s treće to biti trošak, jer ako rade, imaju povećanje dnevnice na taj dan 50 posto.

Predstavnici sindikata svjesni su da trošak neradnog dana pada na leđa poduzetnika, ali smatraju da zbog toga nitko neće propasti.

'Poruka poslodavcima da očekujemo od njih da taj neradni dan ni na koji način ne naplate od svojih radnika nego da poštivaju uredno propise što znači da radnike za taj dan plate kao da su radili, a oni taj dio pokriju iz svojih prihoda', kaže predsjednik NHS-a Krešimir Sever.