SUĐENJE ZA RATNE ZLOČINE

Pedesetak mještana Lovasa kao svjedoci

15.04.2010 u 20:31

Bionic
Reading

Pedesetak Lovašana odazvalo se večerašnjem sastanku s predstavnicima Ministarstva pravosuđa, hrvatskoga veleposlanstva u Beogradu i beogradske nevladine udruge Fonda za humanitarno pravo koji su ih nastojali potaknuti da svjedoče u sudskom postupku koji se u Beogradu vodi za ratni zločin počinjen u Lovasu 1991.

'Želimo ohrabriti Lovašane da dođu svjedočiti kako bi sudski proces završio na način da oni koji su odgovorni i odgovaraju za zločine počinjene u ovome mjestu', izjavio je novinarima uoči sastanka zatvorenog za javnost hrvatski veleposlanik u Beogradu Željko Kuprešak.

Po njegovim riječima, beogradski proces za Lovas dobro teče, ali je vidljivo da svjedoci iz Lovasa više ne žele dolaziti svjedočiti.'Vjerujem da ljudi nisu uplašeni', rekao je Kuprešak, dodajući da ih treba potaknuti i objasniti im zašto je važno da dođu u Beograd ili da svjedoče putem videolinka.

Po riječima predsjednice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, dosad je na suđenju u Beogradu svjedočilo 30-ak Lovašana, žrtava i članova njihovih obitelji, a trebalo bi ih svjedočiti još 20-ak.

'Želimo im danas objasniti kako je njihovo svjedočenje posljednji korak koji se može napraviti u odnosu na žrtve', istaknula je, dodajući kako sada, u posljednjoj fazi suđenja, kada su izneseni 'svi relevantni dokazi, ostaje taj najvažniji dokaz, a to je glas žrtava'.

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana, Lovašanin Željko Cirba, koji je svjedočio na beogradskom sudu, istaknuo je u izjavi novinarima da je sudski postupak vrlo važno svjedočenje preživjelih žrtava.

'Broj svjedoka je zbog proteka vremena nažalost sve manji. Međutim, jedini način da se osude oni koji su počinili zločine je da ih izravno optuže svjedoci njihovih zločina', dodao je.

Na beogradskom sudu za zločine počinjene u Lovasu 1991. sudi se 14-orici pripadnika tadašnjih lokalnih vlasti, bivše JNA i postrojbe 'Dušan Silni'. Optužuje ih se da su tijekom agresije na Lovas i okupacije toga mjesta počinili ratni zločin i ubili 70 osoba.