Hrvatska POBAČAJ - ŽENINA ODLUKA

Učenici na vjeronauku gledali film o abortusu!

Učenici Škole za tekstil, kožu i dizajn u Zagrebu ostali su šokirani scenama iz filma “Pobačaj - ženina odluka” koji im je koncem prošloga mjeseca prikazan na satu katoličkog vjeronauka, a u kojem se eksplicitno i tendenciozno prikazuju metode pobačaja koje liječnici ne rade već više od 25 godina. Film su gledali svi učenici 2. i 3. razreda koji pohađaju vjeronauk

- Volio bih znati tko je dozvolio da se djeci u školi zorno prikazuju scene pobačaja. Moja kći od tada ne može mirno spavati - rekao je zabrinuti otac jedne od učenica Škole za kožu, tekstil i dizajn, piše Jutarnji list

‘Provocirate me uoči Uskrsa!’

Kada je Jutarnji odlučio doznati zašto su učenicima Škole za tekstil, kožu i dizajn odlučili prikazati šokantan film “Pobačaj”, naišao je na neviđenu reakciju Petra Smajića, ravnatelja škole. On je prvo ocijenio pitanje provokacija uoči Uskrsa. Ime vjeroučiteljice nije nam htio reći, a poslije je rekao: “Dođite u školu” i poklopio slušalicu. Pojašnjenje je zatraženo preko Ureda za obrazovanje, nakon čega je e-mailom stigao Smajićev termin za razgovor: “Izvolite doći u Školu, u utorak, 6. 4. 2010., u prijepodnevnim satima”, poručio nam je ravnatelj.

Film “Pobačaj - ženina odluka” snimljen je 1973. u Chicagu, a govori o 18-godišnjoj Su koja još nije maturirala, no ostala je trudna pa se nalazi pred odlukom pobaciti ili ne. Majka je odvodi kod liječnika koji joj pokazuje četiri metode abortusa u različitim fazama razvoja fetusa te slike abortirane djece.

Među ostalim i metodu “trovanje solju” za koju je više zagrebačkih ginekologa reklo da se ona od ranih ‘80. godina prošloga stoljeća ne obavlja više nigdje u svijetu.

Kako bi se djeci pokazalo koliko je pobačaj štetan u filmu se pored šokantnih slika abrotiranih fetusa koriste i vrlo šokantni izrazi kao što su “trganje djeteta komad po komad”, “ubojstvo djeteta”, “pretvaranje djeteta u masu krvi, tkiva i mesa” i slično.

- To je strašno. Dijete mi je reklo da su im pokazivali kako se dijete iz maternice izvlači nekim strojem nalik na usisivač i melje u melasu za koju je jedna učenica rekla da izgleda poput frapea, samo što iz nje izviru ruke i noge - kazao je ogorčeni otac jedne učenice.

Gledanje filma “Pobačaj - ženina odluka” propisan je nastavnim planom i programom katoličkog vjeronauka za trogodišnje škole iz 2002. godine. Program su zajednički odobrili Ministarstvo obrazovanja i HBK.

Gordana Barudžija,
savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje kazala je kako je prošle godine napravljen novi program vjeronauka za 4-godišnje škole, u kojem se učenicima više ne prepruča gledanje filma “Pobačaj”. Novi program za 3-godišnje škole, na žalost, još nije napravljen, pa gledanje je filma “Pobačaj” ostavljeno na odluku vjeroučiteljima. Vjeroučiteljica Janja Delić koja je učenike odlučila šokirati, nije bila raspoložena za razgovor s novinarima.

Film “Pobačaj”, zajedno s filmom “Nijemi krik” čiji je prikazivanje u školama 2004. zabranio ministar Dragan Primorac, u Hrvatsku je iz Amerike donio Mario Živković, voditelj Obiteljskog centra u Zagrebu. Film je na hrvatski preveden 1974. i prvo se prikazivao u Crkvama.

- Ljudima smo ga prikazivali umjesto mise. Mogu ga gledati i djeca; ona koja ne razumiju film gledat će ga poput vesterna ili crtića, dok je za one veće koji ga razumiju, bolje da ga vide - kazao je Živković.

Erden Radončić
, specijalista ginekologije iz Poliklinike "Vili" bio je iznenađen prikazivanjem filma djeci.

- Komadanje i druge metode koje se spominju u filmu više nitko ne radi jer se pobačaji ne obavljaju na fetusima starijim deset tjedana, a i za to postoje vrlo sofisticirane metode potpuno drugačije od onih koje su prikazane u filmu. To je čisto zastrašivanje, a takav način edukacije jednako je monstruozan kao i metode abortusa o kojima govori film - kazao je Radončić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još