POD KIŠOM KRITIKA

Italija na nogama: Aktiviste protiv pobačaja Meloni uvodi u klinike

22.04.2024 u 13:55

Bionic
Reading

Talijanska premijerka Giorgia Meloni našla se pod kritikama da je vratila zemlju u srednji vijek predlaganjem zakona koji aktivistima protiv pobačaja osigurava ulazak u klinike u kojima se on obavlja

Meloni, čelnica krajnje desne stranke Braća Italije, obećala je prije dolaska na vlast da neće dirati pravo na pobačaj, uspostavljeno pod određenim uvjetima 1978. godine. No u utorak je njezina stranka predstavila amandman kojim se zdravstvenim vlastima dopušta 'uključivanje neprofitnih organizacija s iskustvom u pružanju podrške rodiljama u klinike za planiranje obitelji', piše Politico.

Ova je mjera dio zakona koji je donji dom parlamenta odobrio u četvrtak sa 140 glasova 'za' i 91 'protiv', otvarajući put konačnom glasanju u gornjem domu. Time su osnaženi kritičari koji tvrde da Meloni provodi tvrdu desničarsku agendu kod kuće dok se na međunarodnoj sceni predstavlja kao umjerena političarka. Njezina stranka kaže da želi informirati žene o mjerama koje su dostupne majkama, kao što su financijska pomoć i socijalna skrb, kako do pobačaja ne bi došlo zbog financijskih razloga. S druge strane, zakonski amandman olakšat će zastrašivanje žena i ograničiti njihova prava.

  • +2
Skup podrške pravu žena na pobačaj Izvor: Profimedia / Autor: Stefano Ronchini / ipa-agency.ne / PA Images / Profimedia

Meloni zasad održava svoje obećanje da neće ukinuti zakon o pobačaju, ali povećava se pritisak na žene. Zbog utjecaja Katoličke crkve i znatnog broja prigovarača savjesti među ginekolozima pristup pobačaju u Italiji može biti problematičan. Zdravstvene vlasti u regijama pod kontrolom vladajuće većine nude ženama novac da ne pobace i nameću boravak u bolnicama za one koje uzimaju tablete za pobačaj. Pripadnici te većine također su predložili zakonske odredbe kojima bi se žene prisililo da slušaju otkucaje srca fetusa prije pobačaja ili bi fetusu dali puna zakonska prava, pretvarajući abortus u ubojstvo.

Udruge žena prosvjedovale su ovaj tjedan ispred parlamenta, a koordinatorica Gabriella Marando naglasila je da su klinike za planiranje obitelji laički sociokulturni prostori kako bi se zajamčili dobrobit, samoodređenje i slobodan izbor o majčinstvu i pobačaju. Odbacila je mogućnost uplitanja treće strane, osobito one koja djeluje pod aršinima religije.

Francesco Boccia iz oporbene Demokratske stranke napisao je na Facebooku: 'Igraju se pravima i slobodom žena. Nećemo im dopustiti da vrate Italiju u srednjovjekovna vremena.' Druga oporbena zastupnica, Gilda Sportiello iz Pokreta pet zvijezda, rekla je da je prisutnost grupa protiv pobačaja u blizini ili unutar klinika 'organizirano uznemiravanje, s namjerom da se žena osjeća krivom i da je se ponizi'.

Sportiello je u utorak predložila odredbu kojim bi pobačaj postao ustavnim pravom, rekavši u parlamentu da je imala pobačaj. Nakon toga su je verbalno napali članovi vladajuće većine, rekla je za Politico. 'Učinila sam to kako se žene koje razmišljaju o ovom izboru u ovom trenutku, kada cijela Italija govori o pobačaju i možda se osjećaju osuđivano, ne osjećaju tako usamljeno', rekla je.

Stranka Giorgie Meloni inzistira na tome da ne želi opozvati zakon o pobačaju, već omogućiti klinikama da iskoriste prednost 'suradnje odgovarajućih skupina i dobrovoljnih udruga kako bi se pomoglo u prevladavanju razloga zbog kojih bi žena mogla odlučiti prekinuti trudnoću'. Njezina vlada time prkosi smjeru kretanja u drugim europskim zemljama. U Ujedinjenom Kraljevstvu, naprimjer, udruge protiv pobačaja nisu dopuštene u blizini takvih klinika, a Španjolska zatvorom kažnjava sprječavanje žena da traže pobačaj.

Španjolska ministrica za jednakost Ana Redondo osudila je talijansku mjeru, napisavši na X-u da 'organizirani pritisak na žene koje žele prekinuti trudnoću znači potkopavanje zakonskog prava'. Meloni je uzvratila tvrdnjom da Redondo 'ne poznaje' talijanske zakone.

Talijanski gornji dom glasa sljedećeg tjedna o tom prijedlogu zakona, a izgledno je da će biti usvojen.