16 GODINA ŠIME KRASIĆ

'Državna revizija je politički koš za smeće!'

05.03.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Glavna državna revizorica Šima Krasić nadgleda državne financije i tvrtke već 16 godina, a u posljednje vrijeme njezino je ime na svim naslovnicama povezano sa zanimljivim poslovima njezine obitelji. Kako joj ove godine istječe drugi osmogodišnji mandat, zapitali smo se ima li šanse da, poput Mladena Bajića, i ona dobije treću priliku?

Premda je profesor sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Žarko Puhovski za tportal rekao da je čuo da je Šima Krasić već dobila ponudu da ostane na čelu Državnog ureda za reviziju te da ju je odbila, sama Krasić rekla nam je da nije dobila nikakvu ponudu pa je stoga nije mogla ni odbiti.

Ipak, i HDZ-ov Andrija Hebrang indirektno je, govoreći u superlativima o njezinoj karijeri koja u Državnom uredu za reviziju traje već 16 godina, potvrdio da se Krasićevoj nudi još pola mandata: 'Moje mišljenje je da ne bi bilo loše da u dijelu barem još jednog mandata dovrši usklađivanje s EU-om jer je tu učinila ogroman iskorak, a hrvatska revizija je i u Europskoj uniji dobila dobre ocjene.'

Šimu Krasić nema tko nadzirati

Luka Krasić - unuk Šime Krasić odabrao je zanimljivu majicu

Naime, Šima Krasić je zadnja osoba u lancu nadzora nad državnim financijama. Nju, dakle, nema više tko nadgledati osim policije, kojoj pak nema tko što dojaviti. Očito je da je njezina uloga ključna, baš kao i uloga glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. No, među njima postoji jedna važna razlika kad se pitaju saborski zastupnici koji ih i biraju na te pozicije - Bajića je barem oporba svim silama kritizirala prije mjesec dana kada je dobio treći četverogodišnji mandat u DORH-u, a riječ protiv Šime Krasić i nakon 16 godina malo tko će naći.

To je neobično s obzirom na to da posljednjih dana s naslovnica vrišti njezino prezime. Naime, mlađahni unuk Šime Krasić, 20-godišnji Luka Ivančić, ovih je dana za nemalih 16 milijuna kuna kupio dugorešku Pamučnu industriju. Ivančić je sin Silvane Ivančić, članice uprave Croatia osiguranja, tvrtke u većinskom vlasništvu države.

U medijima se nakon toga oglasio i Željko Erceg, vlasnik splitske medijske tvrtke Artur Erceg, koji tvrdi da ga je sin Šime Krasić, Robert Krasić, izvarao pri sklapanju posla oko emitiranja kviza 'Morelovac' na splitskoj televiziji Jadran te ga oštetio za 37 tisuća kuna. Potom je u javnost dospio još jedan skandal, u kojem je Luka Ivančić, unuk glavne državne revizorice, optužen za lažiranje izbora za miss.

Šima Krasić na sve to u razgovoru za tportal.hr kaže: 'Moram reći da se tu radi o dijelu moje obitelji i da o tim poslovima nisam imala nikakva saznanja. O čemu se točno radi, čitala sam u novinama.'

Puhovski: Krasić je trebala ranije obavijestiti institucije o obiteljskim poslovima

Šima Krasić i Mladen Bajić
Žarko Puhovski smatra da bi se zbog slučajeva kao što je ovaj sa Šimom Krasić i njezinim obiteljskim poslovima trebao uvesti model po kojemu bi svi političari i općenito osobe od javnog značaja unaprijed obavijestile institucije da se član njihove obitelji zapošljava u neku državnu tvrtku ili slično.

Postoji način koji je mogao spriječiti da obitelj Krasić dođe do ove neugodne situacije, kaže Puhovski: 'Takav model ima, primjerice, Poljska - ako se nećak jednog ministra zaposlio negdje, to se unaprijed javlja. Primjerice, da nećak predsjednika Republike radi kao praktikant neke tvrtke koja je u odnosu s državom, mora se obrazložiti zbog čega je to slučaj kako bi se postigla potpuna transparentnost.'

Kako kod nas nema takvih propisa, Puhovski kaže da sve ostaje na pitanju osobne interpretacije javnog morala i dodaje da bi na mjestu Šime Krasić odmah reagirao i sve objasnio građanima, posebno zato što Šima Krasić nije samo javna osoba, nego i javna osoba koja ima moć.

Okreće se kako vjetar puše?

Puhovski objašnjava da je Krasić rasla s razvojem političke kulture u Hrvatskoj te da je od 1994, kada je osnovan Državni ured za reviziju, bila 'manje oštra i krupulozna nego danas jer su bili i drukčiji javni kriteriji'.

'Razvijala se s razvojem političkih kriterija, ona je naprosto pratila trend, nije išla ispred ni iza, korektno je obavljala neugodni posao s obzirom na vrijeme o kojem se radi. Mogla je biti u opasnosti da se nekada ponašala kao danas', rekao je Puhovski i dodao da se nju nehotice i bojkotiralo zatrpavanjem poslom.

'Da se izvedu stvari na čistac, njoj su se natrpale ogromne stvari da se sada provjere i to je nemoguće. Morat će se dogovoriti da se ured ili znatno proširi ili da mu se smanje kompetencije', kaže Puhovski o objašnjava da su DORH i Državni ured za reviziju postali 'politički koš za smeće preko kojeg se čisti sve nemoralno u državi'.

Hebrang: Uz nju smo učili kako gospodariti državnim novcem!

Andrija Hebrang dobivao je najbolje ocjene od revizije

HDZ-ov Andrija Hebrang nahvalio je Šimu Krasić i rekao da s njom surađuje od prvih dana svog prvog mandata: 'Otkad sam bio ministar zdravstva i nakon toga ministar obrane, uz nju smo učili kako u okvirima zakona gospodariti državnim novcem.'

'U prvoj hrvatskoj Vladi, devedesetih, kada sam bio ministar zdravstva, praktički nije bilo zakonskih normativa o javnoj nabavi i nadzor nad trošenjem novca bio je praktički nikakav. Tek 1994. uspostavom Državnog ureda za reviziju dobivamo prave okvire odstupanja i prvi nadzor. Učili smo zajedno i doveli državu do visoke razine poštivanja zakona. Ja sam ponosan što sam u resoru zdravstva dobivao najveće ocjene revizije. Bez njezine komunikativnosti bilo bi puno teže', rekao je Hebrang.

Kaže da je u Ministarstvu obrane 1998. gotovo sve svoje suradnike gotovo svakodnevno vodio na konzultacije kod Šime Krasić 'gdje su učili o upravljanju novcem'.

Na pitanje o aferama vezanim uz njezinu obitelj, Hebrang kaže: 'To je jedan novi detalj koji je, eto, blago rečeno neobičan. Da jedan tako mlad čovjek kao njezin unuk uđe u kombinaciju velikih investitora, s velikim novcem... Je li njegovo iskustvo dovoljno da pamučnu proizvodnju digne iz pepela, upitno je. To je sve jedna nesretna kombinacija, ali i sam je njezin unuk rekao da njegova obitelj ništa ne zna te nju distancira.'

Stazić: Poljuljano mi je povjerenje u državnu reviziju!

Nenad Stazić razočaran zbog afere kamioni

SDP-ov Nenad Stazić također nije imao puno zamjerki na rad revizorice Krasić, ali priznaje da mu je poljuljano povjerenje u nju: 'Revizija je jedan od stupova društva i treba joj vjerovati jer nju nema tko kontrolirati. Osobno sam joj vjerovao do Povjerenstva za kamione u Saboru, kada je poslala skraćeno izvješće i ključnu rečenicu da Berislav Rončević kao ministar obrane nije obrazložio sklapanje ugovora.'

Podsjetimo, slučaj je nakon mukotrpnih rasprava na Povjerenstvu završio na Županijskom sudu u Zagrebu i proces je upravo u tijeku. Na pitanje što će biti s daljnjom karijerom glavne državne revizorice i hoće li SDP dići ruku za nju u Saboru ako bude ponovno kandidirana za to mjesto, Stazić kaže: 'Vidjet ćemo. Imat ćemo raspravu u klubu. Sve se treba dobro analizirati.'

'Krasić je trebala izvještavati DORH o nepravilnostima!'

Dragan Zelić iz GONG-a Šimi Krasić zamjera samo to što je rekla da ona nema što provjeravati protekle predsjedničke izbore: 'Mi smo dosad, kad se radi o državnoj reviziji, pratili godišnje izvještaje i bili su uvijek manje-više OK. Ali, pitanje je - je li obavještavala DORH o nepravilnostima, a bilo ih je. Također, revizorica nas je na zadnjim predsjedničkim izborima začudila izjavom da se Zakon o financiranju kampanja ne treba primjenjivati te da neće raditi reviziju izbora. Mi smatramo da je to potrebno jer radili su reviziju i za lokalne, samo što taj izvještaj još nisu objavili.'