RASPRAVA U OTVORENOM

Puhovski: Svi se moramo bojati mogućnosti da Milanović izgubi

19.03.2024 u 22:48

Bionic
Reading

Hoće li SDP i Zoran Milanović poštovati odluku Ustavnog suda? Prijeti li Hrvatskoj poništavanje raspisanih izbora? Zašto su Fokus i IDS napustili lijevu koaliciju? Tko su gangsteri, a tko stvara kaos? Kako će reagirati birači?

O tome su u emisiji 'Otvoreno' s urednicom Zrinkom Grancarić razgovarali izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, dekan Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski management; Jerko Trogrlić, komunikacijski stručnjak, i prof. dr. sc. Žarko Puhovski, politički analitičar.

Jugo: Milanovićev potez ispunio je svrhu - rejting SDP-a podignut

'Zoran Milanović je definitivno obilježio ulaz u ovu kampanju i potez koji je povukao više je nego ispunio svrhu koju je imao - da značajno podigne rejting SDP-a, što vidimo da se i dogodilo, te da promijeni trend u kampanji. SDP je bio u fazi polaganog rasta, ali su ovim značajno skočili u rejtingu. Dogodilo se svega nekoliko postotaka od samog HDZ-a', rekao je Jugo. 'Još bitnije je u kampanjama, u komunikacijskom smislu, to da su promijenili trend. Oni su sada ti koji više-manje diktiraju tempo, barem u ovoj prvoj fazi. Posljedica toga je da se koalicija - kako je bila zamišljena, a ne znamo je li u tom trenutku kada je bila zamišljena i dogovarana uopće bilo dogovoreno ovo sa Zoranom Milanovićem - vidimo da se ona sada polako dezintegrira na neki način. Međutim iz sadašnje perspektive čini se da takva koalicija SDP-u s ovakvim rejtingom uopće nije ni potrebna', naglasio je Jugo.

'Koliko smo imali prilike vidjeti u samim najavama, nije bilo ni u planu da IDS ide sa SDP-om u 8. izbornoj jedinici. Dakle oni bi ovako i onako išli u tri bloka - IDS, SDP i Možemo za sebe. Dok, s druge strane, Radnička fronta nema takav rejting koji bi mogao značajno doprinijeti toj koaliciji, kao ni Fokus. To su stranke koje više traže svoj prostor na listama i koje će bez prisutnosti na nekoj jačoj listi teško ostvariti nekakav značajan rezultat', zaključio je Jugo.

Trogrlić: Teško je razgraničiti što jest, a što nije kampanja

Na pitanje što je, a što nije kampanja, Trogrlić je odgovorio da je to teško razgraničiti. 'Milanović je predsjednik RH i sudionik javnog života te smije komentirati politička zbivanja u Hrvatskoj. Međutim puno više brine način njegove komunikacije. On ide na ad hominem napade i vrijeđanje apsolutno svih. Pa je tako i jučer jednu od najcjenjenijih profesorica i stručnjakinja za ustavno međunarodno pravo obezvrijedio, a da uopće nije ušao u raspravu s argumentima koje ona je iznijela i koji su gotovo identični argumentima koje je iznijela profesorica Barić nekoliko dana prije, ali njoj nije replicirao. Profesora Puhovskog će možda ad hominem napasti nakon ove emisije, ali, recimo, GONG-u nije replicirao', rekao je Trogrlić. Kaže da Milanović privlači pažnju populističkim manirima.

'On je privukao pažnju na izbore onih koji možda o kampanji i izborima nisu razmišljali, što bi s demokratskog aspekta trebalo biti nešto pozitivno, ali nije im dao priliku da glasaju za njega, nije se povukao sa svoje funkcije i izašao na izbore, koristeći pritom određene argumente koji nisu najuvjerljiviji.' Smatra da su birači koji su pozitivno reagirali na njegovo uključivanje u kampanju očekivali da će on biti i u kampanji i na listićima te potencijalno, ako dođe u priliku, mandatar, ali to mu nitko nije ograničio, nego on sam, koji se nije htio odreći pozicije na kojoj se nalazi. Kaže da je jako važno zauzeti stav da je politički fajt i prljava kampanja nešto što je dio svake kampanje. 'Ali ad hominem napade mimo svakog programa, mimo svake pristojnosti, to dosad u kampanjama u Hrvatskoj nismo vidjeli', ističe.

Puhovski: Svi se moramo bojati mogućnosti da Milanović izgubi

Na pitanje može li doći do poništavanja raspisanih izbora Puhovski je odgovorio: 'Uvjeren sam da nema govora o raspuštanju, odnosno o tomu da bi se poništili izbori već i zato što nema pune većine u Ustavnom sudu, da o ostalom ne govorim, čisto izvedbeno. Međutim drugi je problem za mene ovdje očit. Svi se moramo bojati mogućnosti da Milanović izgubi, jer on se ponaša na trampistički način - kaže: ja mogu izgubiti samo ako bude prevara. Dakle, ako sam ja izgubio, znači bila je prevara. On je danas opet rekao - tu se može izgubiti, ali ovaj put se to neće dogoditi. Ja ne mogu izgubiti. I to je opasnost', rekao je Puhovski.

'To je bio problem za jednu staru demokraciju, kakva god bila, kao što je SAD, a za Hrvatsku bi bio strašan problem da se pojavi masa ljudi na ulicama uvjerenih da je njihov kandidat prevaren jer je izgubio, a drugačije nije moguće', rekao je.

'Za puno stvari vjerovao sam da nisu moguće, pa su se pokazale mogućim. A Milanović stalno mijenja pozicije. Jedan mali primjer: on je danas počeo s time - to je ucjena. Jučer u Veloj Luci rekao je - to nije ucjena, to je iznuda. To su dvije različite stvari, on bi to kao pravnik trebao znati. Ali kod njega se sve to pobrkalo, on naprosto lupa i to više ne samo osobno, nego familijarno. Logika je da se raspravlja o tome kakav su stan imali Plenković i roditelji. Jednostavan primjer: prije 15 godina bio je kandidat i Ivo Josipović bio je izabran za predsjednika države. Njegov otac, Ante Josipović, bio je član Izvršnog komiteta, Centralnog komiteta Savjeta komunista Hrvatske, nakon 21. sjednice. To u kampanji nije bilo spomenuto, nego dva puta usput. Zamislite da je netko kao Milanović bio u toj kampanji kada on za drugorazredne funkcionare u nečim familijama radi cirkus, a što bi radio da ima protukandidata koji je sin člana Izvršnog komiteta, Centralnog komiteta. On je potpuno izgubio kriterije - kako može dijete odgovarati za svoje roditelje, to je potpuno nejasno. A da ne govorim tomu da se o raznim roditeljima razne stvari mogu reći. Ako ono uvučete u stvar dalje, ako počnemo o priležnicama govoriti itd., onda se događa ono što je bitno - nema političke rasprave. To nije politika, to je kavansko tračanje. To je ono što je najveći problem', rekao je Puhovski.