NOVA RUNDA PREGOVORA

Mostovci stigli u HDZ, zasjest će 'nekoliko sati'

04.10.2016 u 15:09

Bionic
Reading

Nekoliko minuta prije 15 sati u središnjicu u HDZ-a na Trgu žrtava fašizma na daljnje pregovore pristigla je delegacija Mosta na čelu s Božom Petrovom, a osim njega u HDZ su stigli i Miroslav Šimić te Ivan Kovačić i Nikola Grmoja te Ante Čikotić procjenjuje se da bi nova runda pregovora mogla potrajati nekoliko sati

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u utorak kako vjeruje da pregovori s Mostom idu prema finalizaciji te da će na konzultacijama kod predsjednice Republike imati dovoljan broj potpisa, a na konstituirajućoj sjednici Sabora 14. listopada i novu Vladu

'Jučer smo imali vrlo kvalitetne razgovore s Mostom i pregovori su nastavljeni vrlo argumentirano, pozitivno i u dobroj vjeri. Vjerujem da će tako biti i danas i da idemo prema finalizaciji, što znači da bismo u ponedjeljak na konzultacijama kod predsjednice Republike imali dovoljan broj potpisa, a onda, 14. listopada, na konstituirajućoj sjednici Sabora imali bismo i Vladu', kazao je Jandroković novinarima ispred središnjice HDZ-a, upitan o pregovorima s Mostom.

Da su pregovori s Mostom pri kraju, smatra i HDZ-ov saborski zastupnik Goran Marić, ocjenjujući da će današnji sastanak kratko trajati.

HDZ-ov Milijan Brkić je u utorak rekao da se pregovori nastavljaju. 'Idu u dobrom smjeru, strpite se', kazao je, prenosi N1, Brkić novinarima.

Plenković: Vlada mora biti jedinstvena

Andrej Plenković je u utorak kratko razgovarao i s novinarima. Na pitanje o nastavku pregovora kaže da će se naći s Mostom u 15 sati i da nastavljaju jučerašnje razgovore. Na pitanje o saborskim pozicijama i kako će se one podijeliti, Plenković napominje da je sve predmet pregovora, 'i ustroj Vlade i ključne pozicije u Saboru'.

Upitan o tome je li Mostu važno koje će pozicije točno zauzeti, kratko je odgovorio: 'Pitajte njih.'

'Ima puno tema koje su tekuće i koje će doći na dnevni red, a tada ćemo se očitovati', poručuje predsjednik HDZ-a.

'Vlada mora biti jedinstvena, a ministarstva ne djeluju individualno i ne vidim tu problem', kaže na pitanje o eventualnom vertikalnom kadroviranju. Pozvao je i na poštivanje 'pregovaračke diskrecije'.

Komentirao je i raniju izjavu Milorada Pupovca o tome da je predstavnicima nacionalnih manjina djelomično mjesto u javnim poduzećima, a koja je izazvala opću medijsku i javnu buru. 'Ideja je da ova Vlada uoči konstituiranja Sabora postigne dogovor s manjinama o njihovoj zaštiti, i to implementira u rad Vlade, a to je jako dobro', kaže Plenković.

Čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov su s četvrte runde pregovora o novoj Vladi u ponedjeljak navečer izišli zadovoljni. Petrov je rekao kako se razgovaralo o njenu ustroju, a Plenković je izrazio uvjerenje da će u ponedjeljak, za kada su najavljene nove konzultacije kod predsjednice Republike, dobiti i njezino povjerenje za sastav buduće Vlade.