KORIŠTENJE FONDOVA

Tolušić: U prvih šest mjeseci iz EU-a povukli novca kao u cijeloj 2015.

29.06.2016 u 14:46

Bionic
Reading

Hrvatska je u prvih šest mjeseci ove godine, do 2. lipnja, iz EU fondova povukla 506 milijuna eura, što je gotovo isto količina novca kao u cijeloj 2015., kada je povučeno samo 545 milijuna eura, izjavio je u srijedu u Čakovcu tehnički ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Tomislav Tolušić

'Cilj nam je do kraja godine povući milijardu eura', poručio je Tolušić, koji je na Međimurskom veleučilištu s tehničkim ministrom poduzetništva i obrta Darkom Horvatom nazočio potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih 8,8 milijuna kuna iz EU fondova za novi studentski dom u Čakovcu.

Tehnička Vlada ne usporava povlačenja sredstava iz EU fondova,  ali bi moglo biti brže da su stvari normalnije odnosno da je sve drugačije posloženo, dodao je.

'To nas neće spriječiti da dostignemo ciljani iznos od milijardu eura', naglasio je Tolušić rekavši da je komunikacija s Europskom komisijom normalna, natječaji se raspisuju i ugovori potpisuju.

Podsjetio je na važnost EU fondova za hrvatsko gospodarstvo jer se na njima bazira i proračun, a bespovratnim sredstvima potiče se konkurentnost našeg gospodarstva.

Uvijek se moramo potruditi da povučemo više nego što dajemo u zajedničku europsku blagajnu, poručio je ministar Tolušić.

Na novinarsko pitanje gdje je zapelo s isplatom poticaja za energetsku obnovu kuća, kazao je kako su se potpore do sada isplaćivale iz nacionalnih fondova i iznosile su 80 posto, a sada se koriste europski fondovi gdje su potpore oko 50 do 60 posto.

'Natječaji su spremni, ali pregovaramo da Hrvatska dobije još veću potporu jer npr. Irska ima čak 100 posto potpore', rekao je Tolušić.

Tolušić: Potporu ću dati kada budu poznati svi kandidati za predsjednika HDZ-a

Komentirajući aktualnu situaciju oko unutarstranačkih izbora u HDZ-u, Tolušić je rekao kako će svoju potporu dati kada budu poznati svi kandidati za predsjednika, ali smatra da je Andrej Plenković odličan kandidat.

Istaknuo je kako se slaže s Plenkovićem oko toga da se u Hrvatskoj prestane razgovarati o ustašama i partizanima, o UDBA-i i tajnim službama već da se treba baviti gospodarstvom, znanošću, obrazovanjem i europskim fondovima.

U Čakovcu je s Tolušićem bio i tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat koji se osvrnuo na istraživanje o potencijalnih 12.700 novih radnih mjesta. Naglasio je kako je problem velika razlika između onih nastavnih programa i zanimanja što se upisuje u srednjim strukovnim školama i fakultetima i onoga što zapravo treba hrvatsko gospodarstvo, odnosno profili zanimanja u kojima se otvaraju nova radna mjesta.

Horvat: Sustav dualnog obrazovanja po uzoru na Bavarsku

'Samo u Međimurju u sljedećih dvije godine će trebati 640 stručnjaka metalske struke, a mi obrazujemo naše kadrove za zavod za zapošljavanje' upozorio je Horvat.

Ističe da je izlaz iz te situacije umrežavanje realnog sektora i gospodarstva sa školstvom kroz sustav dualnog obrazovanja, po uzoru na Bavarsku.

Bespovratnih 8,8 milijuna kuna iz fondova EU za studentski dom

Ministri Tolušić i Horvat na Međimurskom veleučilištu nazočili su potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Uključivo studiranje, za novi studentski dom u Čakovcu. Od devet milijuna kuna 8,8 milijuna su bespovratna sredstva iz fondova Europske unije, pomoću kojih će se dio starog vojnog kompleksa u Čakovcu urediti u studentski dom.

Studentski dom imat će 23 sobe s ukupno 32 ležaja, a u sklopu njega bit će kafić, restoran, kuhinja, sportsko-rekreacijska prostorija, knjižnica i čitaonica, skriptarnica i praonica. Dom će se nalaziti u neposrednoj blizini Međimurskog veleučilišta.