HOĆE LI BITI SMICALICA?

Evo koliko Reiner može otezati sa samoraspuštanjem Sabora

16.06.2016 u 17:35

Bionic
Reading

Dok Domoljubna koalicija zagovara preslagivanje većine, mnogo je onih koji bi nakon opoziva premijera Tihomira Oreškovića rado na nove izbore. Zbog toga su Hrvatski laburisti već u saborsku proceduru uputili prijedlog odluke o raspuštanju Sabora, no pitanje je kada će se raspravljati o njemu. Naime, predsjednik Sabora Željko Reiner dužan je takav prijedlog uvrstiti na dnevni red u roku od 15 dana, najkasnije do 23. lipnja, ali za samo održavanje rasprave nisu propisani rokovi pa sve ovisi o njemu

Prema saborskom Poslovniku, prijedlog odluke o raspuštanju Sabora tretira se kao akt iz djelokruga Sabora i predsjednik Sabora dužan ga je uvrstiti na dnevni red 15 dana od dana zaprimanja zahtjeva. S obzirom da su Laburisti svoj zahtjev uputili u proceduru 8. lipnja, Željko Reiner ima rok do 23. lipnja uvrstiti ga u proceduru. To je dao do znanja i prošli petak, kada je na pitanje Nansi Tireli kada će se njihov zahtjev uvrstiti na dnevni red rekao da će se to obaviti u poslovničkom roku od 15 dana.

Za uvrštavanje odluke o raspuštanju Sabora na dnevni red nije potrebno prikupljati potpise, no u takvu akciju dao se SDP kako bi pokazao da ima 76 zastupnika, odnosno većinu Sabora koja želi nove izbore. Iako prikupljaju potpise, zahtjev nisu službeno poslali u saborsku proceduru. U proceduri je zasad samo četiri potpisa - zahtjev tri zastupnika Laburista te zahtjev Ivana Vilibora Sinčića. S obzirom na današnju raspravu o opozivu premijera i najave pojedinih klubova i zastupnika samoraspuštanje bi u ovom trenutku moglo podržati 77 zastupnika (SDP, HNS, HSU, IDS, Laburisti, Ivan Vilibor Sinčić, Stipe Petrina, Hrid, HDSSB i Most).

Nakon što zahtjev bude uvršten na dnevni red u roku od 15 dana, kada će sama točka doći na raspravu, to prije svega ovisi o predsjedniku Sabora Željku Reineru, odnosno većini kojom se utvrđuje dnevni red. Nema rokova za raspravu, na što zorno podsjeća i primjer HNS-ovog prijedloga Deklaracije o osudi holodomora koji je na dnevnom redu Sabora 'čamio' čak tri godine.

No ukoliko se doista skupi 76 zastupnika koji žele raspuštanje Sabora, Reiner će to teško moći ignorirati ili otezati s raspravom. 'Ako se skupi većina, 76 njih, na nama je da koordiniramo to koji su termini najbolji za predaju same inicijative, međutim da se to dogodi, bio bi to skandal svjetskih razmjera - da predsjednik Sabora oteže s nečim takvim. Nitko ozbiljan si to ne bi dozvolio', prokomentirao je mogućnost otezanja jutros Mostov Miroslav Šimić.

Ukoliko Reiner posluša glas većine, o odluci o raspuštanju Sabora provest će se rasprava, no za samo glasovanje po toj temi opet ne postoji nikakv rok. Glasa se 'kada se ispune uvjeti'. Minimalan uvjet je da u sabornici postoji kvorum.

Sabor će se raspustiti ako za tu odluku glasa većina od svih zastupnika, odnosno najmanje njih 76.

Nakon raspuštanja Sabora predsjednica RH raspisat će izbore koji se moraju održati ne prije trideset i ne kasnije od 60 dana od raspuštanja Sabora.