BOLEST HARA HRVATSKOM

Četvrta smrt od svinjske gripe

12.11.2009 u 16:33

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva potvrdilo je i četvrtu smrt od svinjske gripe u Hrvatskoj

Riječ je o 33-godišnjem Siščaninu koji je inače bio potpuno zdrav ali je u bolnicu došao prekasno. Naime, Sisčanin je prije deset dana došao na zarazni odjel sisačke Opće bolnice s visokom temperaturom i teškom upalom pluća.

Odmah je primio terapiju Tamiflu i nakratko se osjećao nešto bolje. Međutim, ubrzo su mu otkazala oba plućna krila te smo ga nakon 15 sati boravka u našoj bolnici prebacili u Zaraznu bolnicu u Zagrebu - rekao je dr. Davor Jelaska, šef zaraznog odjela sisačke bolnice.Na danas održanom sastanku Stožera za praćenje pojavnosti nove gripe razmatrana je aktualna situacija u RH, navodi se u priopćenju ministarstva. Članovi Stožera izviješteni su da je tijekom jučerašnjeg dana distribuirano dodatnih 90.000 doza cjepiva protiv sezonske gripe. Tijekom idućih dva tjedna bit će distribuirano daljnjih 120.000 doza cjepiva.

Do kraja idućeg tjedna prioritet u cijepljenju protiv sezonske gripe imaju kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina, poručuju iz Milinovićeva ministarstva.

Od pojave virusa u Republici Hrvatskoj do danas zabilježena su 2.523 slučaja oboljenja od pandemijske gripe te je 100.000 doza antivirusnih lijekova distribuirano na teren. Ti lijekovi besplatno su dostupni kod liječnika opće obiteljske medicine i namijenjeni su rizičnim slučajevima, zaključuje se u priopćenju.