ODVJETNIČKA KOMORA:

'Izmjenama Zakona o parničnom postupku pogoršava se stanje u pravosuđu'

30.05.2016 u 14:28

Bionic
Reading

Hrvatska odvjetnička komora u ponedjeljak je objavila stajalište o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (ZID ZPP)

'Predloženo rješenje kojim se ukida tzv. redovna revizija usmjereno je isključivo na umjetno smanjenje broja predmeta o kojima odlučuje Vrhovni sud i posljedično tome, slabi pravnu sigurnost građana i smanjuje njihovo povjerenje u pravosuđe', poručuju u komori.

Osnovna je zadaća i uloga Vrhovnog suda stvaranje jedinstvene sudske prakse koja svim strankama omogućuje jedinstvenu primjenu prava i ravnopravnost svih u njegovoj primjeni.

Prema statističkim podacima Vrhovnog suda za razdoblje od 2006. do 2013. između deset i 20 posto svih izjavljenih revizija imalo je za posljedicu ukidanje ili izmjenu odluka protiv kojih su revizije izjavljene.

'Ustavna je odredba da svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju. Od ovog Okruglog stola i rasprave očekujemo odgovore na pitanje ograničava li Nacrt prijedloga ZID ZPP-a na nerazmjeran način prava stranaka i jesu li sva predložena rješenja u interesu bržeg i efikasnijeg ostvarenja prava građana ili su prvenstveno usmjerena na smanjenje broja predmeta na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske', poručili su.

Zaključuju kako dodatno smanjiti ovlasti i mogućnosti Vrhovnog suda da utječe na odluke nižestupanjskih sudova znači samo pogoršati situaciju u pravosuđu jer se smanjuje mogućnost izvršenja osnovne zadaće Vrhovnog suda, a to je stvaranje jedinstvene sudske prakse i primjene prava.