ODGOVOR S PRISAVLJA

Zašto se novinarka u HRT-ov Dnevnik javila pokrivene glave?

27.04.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Tijekom izvještavanja iz zagrebačke džamije povodom posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj te 100. obljetnice institucionalnosti islama u Hrvatskoj, gledateljima trećeg Dnevnika HRT-a nije promaknuo neobičan detalj. Naime, novinarka HRT-a Petra Mlačić izvještavala je bez sugovornika iz džamije glave pokrivene vrstom marame, tzv. šajlom, pa je tportal istražio iz kojih razloga je novinarka odjenula jedno od tradicionalnih pokrivala muslimanki, čime je, prema mišljenju mnogih, novinarski izvještaj dobio vjersku konotaciju

Na Hrvatskoj radio-televiziji pojašnjavaju kako je novinarka tijekom javljanja iz Islamskoga centra bila pokrivene glave 'iz poštovanja prema vjerskome objektu iz kojega izvješćuje te temeljem propisa za boravak u takvim objektima koji su jednaki posvuda u svijetu', podsjećajući pritom kako se televizijsko javljanje i uključenje u sinoćnju informativnu emisiju održavalo iz unutrašnjega prostora zagrebačkoga Islamskog centra.

Na državnoj televiziji dodaju kako takva praksa nije novost te se izvjestiteljice HRT-a i tijekom javljanja iz islamskih država redovito pridržavaju svih propisa, pravila i običaja koji se odnose na države ili objekte u kojima borave.

No sve je moglo proći bez vjerskih konotacija da je izvještavala iz neke druge prostorije ili ispred džamije, gdje ne bi morala biti pokrivena.

Šajla kojom je novinarka bila pokrivena inače je najsličnija onomu što na Zapadu jednostavno zovemo šal. Ako je dovoljno široka, šajla se može zakopčati slično kao hidžab, a može se samo lagano prebaciti preko glave, jednom ili dvaput zaviti oko vrata i pustiti da krajevi slobodno padaju.