SVI NA NOGAMA

Jedinstven slučaj: Francuska će tužiti učenicu zbog muslimanske marame

28.03.2024 u 09:11

Bionic
Reading

Francuski premijer Gabriel Attal najavio je da će država tužiti tinejdžericu jer je lažno optužila svog ravnatelja da ju je udario u žestokoj svađi zbog toga što je nosila muslimansku maramu za glavu

Ravnatelj je inzistirao da učenica skine maramu dok je u školi, u skladu s francuskim zakonom. Podnio je ostavku nakon što su društvenim mrežama zaredale prijetnje smrću, izvještava BBC.

Islamistička prijetnja francuskim školama shvaća se vrlo ozbiljno nakon ubojstva dvoje učitelja. Samuelu Patyju odrubljena je glava na ulici u predgrađu Pariza 2020., a Dominique Bernard ubijen je u svojoj školi u Arrasu prije pet mjeseci.

Ravnatelj pariške škole, čije ime nije objavljeno, objavio je svoju odluku o otkazu u e-mailu kolegama. 'Napokon sam donio odluku da dam otkaz... iz brige za svoju sigurnost i sigurnost establišmenta', naveo je, dodajući da odlazi nakon sedam godina u toj školi i 45 godina u javnom obrazovanju. Zahvalio je kolegama na potpori koju su mu iskazali u protekla tri tjedna.

U incidentu koji se dogodio 28. veljače, ravnatelj je trima učenicama rekao da trebaju poštovati zakon i skinuti pokrivala s glave. Dvije su poslušale, ali treća nije i došlo je do svađe.

U danima koji su uslijedili, ravnatelju su prijetili smrću na društvenim mrežama, o čemu je škola obavijestila policiju. Dvije osobe su privedene, a njihov identitet nije otkriven jer je ministarstvo obrazovanja priopćilo da nisu imali nikakve veze sa školom. Školu je posjetila i ministrica obrazovanja Nicole Belloubet. Policija nije pronašla dokaze da je ravnatelj udario djevojčicu. Sada se umiješao i premijer Gabriel Attal, rekavši da će učenica biti izvedena pred sud zbog lažnih optužbi.

'Država... će uvijek stajati uz svoje djelatnike, one koji su na prvoj crti suočeni s ovim kršenjima sekularizma, ovim pokušajima islamističkog upliva u naše obrazovne ustanove', rekao je.

Političari i s ljevice i s desnice izrazili su bijes što bi se karijera cijenjenog učitelja trebala okončati kampanjom mržnje na internetu. 'Ova vlada nije u stanju zaštititi naše škole', rekla je Marine Le Pen iz ekstremno desnog Nacionalnog skupa, 'To je poraz za državu... a gangrena islamizma dobiva još više tla', rekla je njezina nećakinja Marion Maréchal iz rivalske stranke Reconquest.

'To je neprihvatljivo. Kad ravnatelj odstupi zbog prijetnji smrću, to je kolektivni neuspjeh', rekao je Boris Vallaud iz Socijalističke stranke.

Nekoliko pariških škola bilo je prisiljeno zatvoriti svoja vrata u srijedu nakon što su primili prijetnje bombom od navodnih islamista. Prošli tjedan oko 30 drugih škola na području Pariza primilo slične prijetnje, popraćene snimkama odrubljivanja glave.

Iako su istražitelji dužni ozbiljno shvatiti prijetnje, ne mogu isključiti da su one dio ruske kampanje dezinformiranja. Premijer Attal upozorio je ranije ovog mjeseca da se Kremlj upustio u 'masivni pothvat destabilizacije' kako bi potkopao francusku potporu Ukrajini.