PRAVOSUDNI SKANDAL U OSIJEKU

Sutkinja čak 14 puta pogodovala obitelji

12.10.2009 u 20:39

Bionic
Reading

Predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku, Vlasta Velicki, radila je na čak 14 predmeta vezanih uz tvrtke čiji su osnivači ili odgovorne osobe najuži članovi njezine obitelji. Primjerice, sudske predmete vezane uz tvrtke Werkos, Cati&Welling, IBL Plus, IBL i Indigo, a u kojima rade njezin muž i članovi njezine obitelji, predsjednica Trgovačkog suda uzimala je preko reda i rješavala ih u rekordnom roku od 24 sata

ZAGREB - Ostale tvrtke, čiji vlasnici nisu bili članovi obitelji Vlaste Velicki, na rješavanje predmeta morale su čekati i do dva mjeseca, piše Jutarnji list.

Postoji niz slučajeva u kojima je neka tvrtka prijavu za upis u sudski registar predala znatno prije nego što su to učinile tvrtke u vlasništvu supruga, sina ili tadašnjeg zeta predsjednice Trgovačkog suda u Osijeku, a koje su rješenja o tome dobila znatno kasnije.

'Nema sukoba interesa'

Makar su postojali jasni razlozi za njezinim izuzećem, Vlasta Velickinije,  mada je bila dužna, obavijestilaVisoki trgovački sud u Zagrebu. Ona pak objašnjava da u njezinupostupanju nema sukoba interesa te da činjenica što postupa upredmetima koji se tiču tvrtki u vlasništvu njezine obitelji - budući danema suprotstavljenih strana - nikome nije mogla pogodovati. 'Tonije točno', kaže izvor Jutarnjeg iz Trgovačkog suda, jer kad seodlučuje o upisu o povećanju temeljnog kapitala, kao što je bilo uslučaju tvrtke njezina supruga i kad se to učini preko reda, toj setvrtki itekako pogoduje. Ako se ona javi na neki natječaj ukojem se kao referenca traži i određena visina temeljnog kapitala i akose to riješi preko reda, ta će tvrtka biti u prednosti u odnosu na nekudrugu koja također traži upis promjene temeljnog kapitala, ali nedolazi na red pa zbog toga može zakasniti s prijavom na natječaj.

Primjerice, tvrtke IBL i IBL Plus - čiji je vlasnik Luka Šarić, njezin tadašnji zet - predale su zahtjeve 2. rujna 2004. (poslovni brojevi predmeta Tt 1010/04 i Tt 1011/04), a već dan kasnije, 3. rujna, dobile su - zahvaljujući postupanju predsjednice suda Vlaste Velicki - traženo rješenje.

U to isto vrijeme, predsjednica suda Velicki, predmet koji su Lura-keksi predali 22. srpnja 2004. uzela je u rješavanje tek 21. rujna iste godine. Trebalo joj je dakle dva mjeseca da riješi taj predmet, dok su tvrtke IBL i IBL Plus, u vlasništvu njezinog tadašnjeg zeta, na rješenje čekale samo jedan dan.

Jutarnji raspolaže podacima iz kojih je vidljivo da su u spomenutom razdoblju čak 26 drugih tvrtki, koje nisu obiteljski vezane s predsjednicom suda, na njezino postupanje u pravilu čekale dva mjeseca, dok je u slučaju 'obiteljskih tvrtki' predmet rješavan u roku od 24 sata.

No još drastičniji slučaj dogodio se 2005. u predmetima tvrtki Werkos i Cati&Welling (broj poslovnih predmeta Tt 05/832 i Tt 05/831), u kojima je vlasnik njezin suprug, Petar Velicki. Ti predmeti bili su dodijeljeni drugom sucu, ali kad ovaj odlazi na godišnji odmor, Vlasta Velicki ih sama uzima u rješavanje.

Isto tako, predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku odlučivala je i u predmetu Werkos d.o.o. u kojem je njezin suprug jedini osnivač i član uprave kada je rješavala o upisu povećanja temeljnog kapitala u višemilijunskom iznosu.

Jutarnji list još je u travnju ove godine upozorio na nekoliko slučajeva u kojima je Vlasta Velicki, predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku, pogodovala tvrtkama u vlasništvu svoje obitelji. U to vrijeme Visoki trgovački sud RH proveo je i nadzor nad urednim obavljanjem poslova sutkinje Vlaste Velicki.

Prema izvješću o obavljenom nadzoru, stoji u odgovoru predsjednice Visokog trgovačkog suda Branke Ćiraković, sutkinja Vlasta Velicki je postupala u registarskom postupku povodom prijedloga pravnih subjekata u kojima se kao odgovorne osobe, odnosno osnivači subjekta upisa pojavljuju osobe koje su s njom u srodstvu ili tazbini. Utvrđeno je takvo postupanje u sedam takvih predmeta.

Jutarnji list, međutim, raspolaže podacima da je takvih predmeta bilo dvostruko više - čak 14.

Iako je dakle i obavljeni nadzor Visokog trgovačkog suda utvrdio de je predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku pogodovala članovima svoje obitelji, nije se dogodilo ništa, već je izvješće o tome dostavljeno Vrhovnom sudu i Ministarstvu pravosuđa RH.

Zanimljivo, ministar Ivan Šimonović, kad je u pitanju Vlasta Velicki, nije pokazao ni približnu odlučnost kao u slučaju velikogoričke sutkinje Vesne Žužić, kojoj je bilo dodijeljeno vođenje spora povezanog s tvrtkom u kojoj je direktor njezin suprug.