BAUK SKLON KOMPROMISU

Vlada popušta udrugama; neće biti zabrane financiranja referenduma?

28.04.2015 u 14:04

Bionic
Reading

Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav prihvatio je prvo čitanje Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma i poslao ga u raspravu na plenarnu sjednicu. Iako je većina pohvalila novi zakon, mnogima je zasmetala odredba koja zabranjuje udrugama financiranje referendumskih aktivnosti, pa će po svemu sudeći Vlada u tom dijelu morati ublažiti svoj stav

Iako se zakonom konačno definira financiranje referendumskih aktivnosti i kampanje, ali i mijenjaju mnoge odredbe vezane uz financiranje stranaka i neovisnih zastupnika iz proračuna, najviše je pažnje članova Odbora za Ustav danas privukla odredba kojom se udrugama zabranjuje financiranje referendumskih aktivnosti. Na to su, podsjetimo, jučer upozorile i udruge civilnog društva i sindikati, o čemu je tportal pisao.

Sudeći po izjavi ministra uprave Arsena Bauka, koji je spomenuti zakon predstavljao na sjednici Odbora, Vlada ipak misli popustiti u strogoj zabrani. Potvrdivši da sporna odredba doista nije bila dio prijedloga prilikom javnog savjetovanja, Bauk je kazao da je zabrana financiranja referendumskih aktivnosti udrugama bio prijedlog Državnog izbornog povjerenstva, a ne Ministarstva.

'Što se tiče članka 57, još jednom izražavam spremnost da između dva čitanja razmotrimo prijedlog da se i udrugama dozvoli financiranje referendumskih aktivnosti i kampanje, ali na način koji bi nedvosmisleno spriječio mogućnost posebnog financiranja iz nedozvoljenih izvora', rekao je Bauk

U samoj raspravi protiv zabrane udrugama bio je i predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin, kazavši kako treba razmotriti da se ipak ne uvede zabrana jer postoje 'osigurači poput Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija'.

Zabrana udrugama da financiraju referendumske aktivnosti je nepotrebna, smatra i SDP-ov Ivo Jelušić. 'Ako smo definirali koliko se ukupno može potrošiti na referendumsku kampanju i ako smo definirali koliko mogu donirati pravne osobe, onda smo to učinili na taj način dovoljno transparentnim', kazao je Jelušić.

Međutim postavilo se pitanje mogu li udruge, koje se financiraju iz proračuna, financirati neki referendum. 'Ako je neka udruga osnovana za neku humanitarnu inicijativu, smiješno je da ona financira referendum, no ne treba joj to zabraniti, nego joj sljedeći put jednostavno ne dati novac iz proračuna', objasnio je svoj stav Jelušić

Intenciju Vlade kada je definirala kome je sve zabranjeno financirati referendumske aktivnosti pokušala je pojasniti SDP-ova Ingrid Antičević Marinović. 'Ovo je bilo postavljeno ovako da nam se ne bi dogodilo da interesni lobiji i moćne tvrtke preuzmu ono što je prvenstveno namijenjeno građanima', rekla je SDP-ovka.

Međutim i ona se složila da se udrugama treba omogućiti financiranje referendumske kampanje, ali da se u tom slučaju financijska izvješća o njoj ne predaju osam dana poslije završetka aktivnosti, nego i ranije, 'da vidimo tko stoji iza određenih aktivnosti'.

SDP-ov Nenad Stazić ipak se nije složio s mišljenjem da se svim udrugama dopusti financiranje referendumskih aktivnosti, i to bez ikakvih uvjeta. 'Fondacije, zaklade i udruge osnivaju se s određenom svrhom i na temelju nekog programa financiraju se iz proračuna. Meni je logično da onda ta neka udruga financira referendum iz područja svog djelovanja', kazao je Stazić.

Udruga biciklista koja se bavi promicanjem zdravog života nema primjerice što financirati referendum o homoseksualnosti, poručuje Stazić. 'To je onda prevara', kazao je Stazić

Osvrnuo se pritom Stazić i na činjenicu da na sjednici Odbora nije bilo HDZ-ovih članova. 'Odsutnost glavne oporbene stranke jasno pokazuje da ova stranka nije zainteresirana za to da financiranje političkih aktivnosti, kampanja i referenduma bude bilo kako zakonski regulirano. Njima paše lov u mutnom, njima paše situacija Fimi medije, oni nastavljaju kako su i započeli', rekao je Stazić.

Zbog odsutnosti HDZ-a bila je zabrinuta i Ingrid Antičević Marinović. 'Ovo je bitno demokratsko pitanje. Očito u HDZ-u imaju svoju viziju financiranja stranke i izbora', poručila je Antičević Marinović.

Kao jedna od odredbi prijedloga zakona koju bi možda trebalo mijenjati ona je koja određuje da ukoliko nezavisni zastupnici nakon konstituiranja predstavničkog tijela pristupe nekoj stranci, novac iz proračuna koji su dobili ide toj stranci. Naime istovremeno zakon ne dopušta primjerice da novac zadrže zastupnici koji istupaju iz stranke i postaju nezavisni.

SDP-ov Ivo Jelušić smatra da nezavisni zastupnici koji prelaze u neku stranku ne bi taj novac trebali nositi sa sobom. 'Svaka promjena volje birača ne treba biti financijski nagrađena', poručuje Jelušić.

S njim se složila Antičević Marinović. 'Ako dođe do promjene političkog dresa, ja sam za to da novac ide u proračun u svim kombinacijama. Ako ne može jednima, ne može ni drugima', kazala je SDP-ovka, dodavši da se onda taj novac koji je vraćen u proračun može usmjeriti primjerice za socijalna pitanja.

Koja još sve nova pravila donosi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, možete pročitati OVDJE.