izlazak njemačke iz eu-a

Čelnica AfD-a odlučna: Pobijede li, postoji velika šansa za referendumom o 'dexitu'

22.01.2024 u 13:45

Bionic
Reading

Supredsjednica krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) Alice Weidel ocijenila je u ponedjeljak u intervjuu za Financial Times da je britanski referendum o izlasku iz Europske unije dobar primjer koji bi Njemačka mogla slijediti

Rekla je da njezina stranka želi, ako dođe na vlast, reformirati EU i smanjiti moć Europske komisije, a ako to ne uspije onda vidi mogućnost izjašnjavanja na referendumu kako je to učinila Britanija.

“To je model za Njemačku da netko može donijeti tako suverenu odluku”, rekla je Weidel o brexitu.

Prema njezinim riječima, ovakav referendum o dexitu, kako ga je nazvala, proveli bi ako ne bi mogli provesti promjene kojima AfD teži. Između ostalog, stranka radi na reformi institucija EU kako bi se ograničila moć Europske komisije i uklonio, po njihovom mišljenju, sadašnji demokratski deficit.

Svojim izjavama Weidel zastupa sasvim drugačije stajalište od većine drugih njemačkih stranaka i njemačkih građana, koji većinski podržavaju članstvo u EU.

Posljednjih godina AfD je ograničio svoj euroskepticizam s kojim je započeo djelovanje i prvenstveno se usredotočio na protivljenje migracijama. Prema nedavnim anketama, stranku podupire oko 22 posto ispitanika, čime je ispred vladajućih socijaldemokrata (SPD) koji uživaju potporu od 16 posto.

Sljedeći veliki test bit će europski izbori u lipnju.

AfD je posljednjih tjedana ponovno punio naslovnice njemačkih novina kada se u javnosti doznalo za tajni sastanak krajnje desnice u Potsdamu, na kojem su sudjelovali članovi AfD-a i najmanje dva predstavnika konzervativne stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU). Na sastanku je bilo riječi o masovnoj deportaciji migranata odnosno remigraciji.

Od tada se u njemačkim gradovima redovito održavaju prosvjedi protiv desničarskih ekstremista, na kojima se okupljaju stotine tisuća ljudi. Prosvjedi, koje su među ostalima podržali kancelar Olaf Scholz i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, održani su i ovog vikenda. Na njima se, prema podacima njemačke policije, okupilo 910.000 ljudi, a organizatori su prijavili 1,2 milijuna sudionika.